Cabaran Seorang Ibu Hamil

Tipulah kalau nak cakap fasa kehamilan itu senang. Tiap hari ada je dugaan nak kena hadap. Mual-mual la, sakit kepala lah, macam-macam lagi lah. Nak list satu-satu pun tak cukup. Antara 10 cabaran di bawah ni, mana yang mommies alami sepanjang kehamilan? Jom share dengan Min!

Cabaran Seorang Ibu Hamil
22 Balas

First trimester morning sickness, sakit kepala, badan jadi lemah, asyik nk tidur je, tak lalu makan, kena pulak selsema.. Second trimester ok sikit, baru lalu makan, dah kurang sikit morning sickness. Badan pon cergas, boleh masuk dapur masak. Masuk third trimester, mula rasa sakit pinggang, tidur pon x lena dah. Sekarang nak jalan pon macam penguin😂 tapi best bila dah mula rasa pergerakan baby dalam perut, dia sihat dan aktif. Fasa-fasa ni ibu akan rindu sangat nnti bila baby dh lahir. Sakit apa yang ibu lalui ni Allah nak bagi ganjaran pahala dan hapuskan dosa, alhamdulillah merasa juga fasa mengandung ni. Syukur alhamdulillah.🥰♥️

Sy paling x tahan first trimester .. Alahan sgt2 teruk smpai sy bole mc byk kali.. klu mkn muntah.. x lalu nk mkn.. baring je.. dr 4w alahan bermula smpailah 4 bulan 😂 skrg dah masuk second trimester, alahan dah xde tp Allah sakit pinggang, punggung, kembung mcm2 la dgn mslh hb low lg.. Mgandung kali ni sgt mcabar bndg yg dulu.. Apa2 pn lain ank lain cabarannya.. Diberikan peluang utk mgandung skali lg dah bsykur sgt.. Alhamdulillah

saya, masuk minggu ke 8. air liur overproduced. ya Allah seksanya rasa. nak kerja susah. kain tuala hbs basah sbb lap air liur. mmg bukan sikit² punya. takleh control. bukan air liur yg kalau kita mual² tu tau. ni mmg duduk diam je pun dia keluar. Allah. ganggu tidur, ganggu kerja seharian. huhu. anak ke 3. 2 anak sebelum ni, takde pun semua ni. haha bahagian agaknya. ☺️

4w ago

saya punya air liur pun bertakung keje nak meludah je . pastu mulut pahit . tambah selalu naik ulse kt lidah . makan pape mcm kelat je . skrg da okay . dlm 2mggu je centu 😆

saya masih 1st trimister . mual loya tu tak la teruk sgt tapi suka dia datang hilang 😭 geram betul perut lapar nak mengamuk ja rasa tapi xtau nk mkn apa sebab semua pun xlalu dlm tekak ni ... nak2 lagi bab hidu bau perfume tak boleh , bau tumis2 tu mmg xdpt lansung autoo mual 🤧 .. hrp la masuk trimester ke 2 nanti dah okay sikit 🥹

4w ago

samaaa sisss. sayaa pon sebijik macamni. sekarang dah masuk second trimester 5 bulan masih tak hilang lagiiij. sampaikan sahur dan berbuka pon dah tak tahu nak makan apaa. puasa tahun ni memang hilang nikmat sikit bab makanan😂

saya 15 week dah kaki sembap.. 17 week tangan kebas .. tangan tak leh genggam penuh .. sakit .. makan dgn sudu pon kena benti sekejap , nnt lenguh .. nak drive balik kerja pon sama kebas .. drive sebelah tangan je .. finally saya amik cuti tanpa gaji sampai bersalin

cuaca sekarang panas lagi la bertambah2 bahang dia... dengan kaki sakit.. korang pernah tak rasa dari pinggang sakit, tulang pinggul pun sakit.. sakit kaki bahagian peha sampai susah nak jalan

Sakit jari kaki & tangan tapi tak bengkak masuk 7 bulan. Trimester 1 on off cluster headache biasa. Cuma sekarang ni tidur akan kadangkala keluar air liur basi 😅 Dulu tak pernah.

trimester 3 ni bkin hati gusar. baby lmbt tendang, baby gerak xkuat, baby xaktif...aduhh. lagi2 yg primigravida ni.hurhh

4w ago

anak kedua meninggal dlm perut usia 27 week sbb jantung berhenti.. skrg pregnant yg ke 5 (1 hidup, 2 gugur, 1 meninggal dalam perut), asyik risau jantung baby berhenti lagi. saya pon kdg2 menangis sebab risau..

sy masuk 5bulan ni kaki selalu sakit kalau berdiri lama dan sakit belakang kadang tu untuk makan sahur pun tiba2 rasa nak termuntah hm

Dh smpai 6bln++ ni, semua dh alami, bgkak kaki, tgn & jari belum lg. Mgkin bln sblm bsalin nt, hrap2 x laa 😨😰