10 Cabaran Isteri Ketika Hamil

Mengandung bukan satu perjalanan yang mudah ya. Ia penuh dengan cabaran dan liku-liku. Tapi percayalah, fasa hamil adalah pengalaman yang paling bermakna buat para ibu. Antara cabaran yang pernah anda lalui sepanjang mengandung yang mana? Cuba share kat bawah 👇🏻

10 Cabaran Isteri Ketika Hamil
34 Balas

Anak first sgt2 teruk alahan tu. Mmg all day sickness. Semua termasuk kecuali bengkak2 kaki semua tu xde. Ank kedua pula alhamdulillah, alahan xseteruk kakak dia, tpi sakit urat sana sini, smpai xboleh nak bgun, mmg hari2 nk bangun pagi2 nangis sbb sakit sgt. Kalau tertahan kencing ya allahhh, sakit dia tu smpai xboleh nk bangun. Byk dugaan bila makin sarat. Beranak dia la paling trauma, koyak byk dan jahitan terbuka. Alhamdulillah, dia sgt good girl lpas dia lahir, xmeragam. Sgt2 baik. Sekarang pregnant anak ketiga. Doakan alahan saya cepat hilang yaa.

second pregnancy sangkut gdm pulak, tapi tak insulin atau ubat pun sekadar jaga makan je , alhamdulillah 🤲 tapi tula, history first pregnancy pre eclampsia, jadi BP kena jaga maintain leklok tapi takde makan ubat juga. tak sabar nak tunggu 23w nak scan jantina baby 🤣 mana tau yang ni rezeki girl pulak, tapi boy ke girl ke tak kisah pun, asalkan baby dalam kandungan sihat, sempurna tubuh badan dan moga yang baik2 saja menyusul 🤲🏻 Untuk ibu2, bakal2 ibu moga segala urusan dipermudahkan ya 🤲🏻

semua di. atas , tp sakit kulit dri awal trimster smpai nak msuk 3 ni , sampai bernanah . skrg penuh parut kat satu badan , pasrah dh mintak ubt kat klink x hilang pon . org kata byk berehat msa mengandung tapi sy x , kehulu kehilir pergi klinik dlm seminggu ada smpai 3 kli pergi klinik sampai letih keluar darah . mmg penat. anak 1st x buat perangai sgt ,dia nak dukung pon sy xmampu da .

3w ago

sy pakai cream drpd klinik je , dy ada bagy ubat loratadin jugak tp risau nak mkn , yg sapu tu masih x hilang,gatal kat seluruh lipatan ,lama2 dia merebak , kdg2 sb berpeluh . da kawal sentiasa pastikan kering , tp masih ada harap lps bersalin hilang la 😭😭😭xtahan

smua d ats penah merasa. penah sakit kt bhgian tulang punggung blkg. nak pusing kiri kanan rasa sakit teramat-ii nak bgun berjalan pon xleh. Penah merasa sakitt pengelangan tgn smpai kena pkai support pngelanggan tgn tu smpai da brslin 😅 kali ni lps dpt tau pregnant naik hbis gatai-ii mcm kudis buta dkt tgan kaki,perut,leher,blkg bdn & punggung. itula pngorbanan. sabar byk 🥲

Takboleh memasak sbb mual bila bau menumis, makanan saya masa saya tkboleh telan tapi kalau beli habis pula makan. Bau suami sendiri pun nak mual juga, selalu kene morning sickness if lewat makan terus perut masuk angin & kene spare jajan/snek/buah selalu sbb lapar datang tanpa diundang. Pinggang, belakang bahu pun sengal sengal je

mngndung ank girl xde alahan lgsung, yg boy alahan mual n naik gtl di leher,cpt2 cr solution sblm truk🥲, hari2 kne scrub bdn n pki oil sluruh bdn wlupn dh xlarat sbb prut mkin bsr😂 tp xmuntah, ths time preggy mcm alahan mse pregnant boy tp dh msuk 3rd tri bby xnk tnjuk jantina haha...

Dri anak first smpai anak kedua semua dia atas saya rasa dri 1st trimester smpai awal 3rd trimester.. tp berat tetap naik mcm biasa🤣 sbb sentiasa lapar walaupun muntah2 .. tp enjoy laa sbb bila pregnant pantang husband buat semua kerja rumah, saya buat apa yg saya suka🤣

loya 2nd half of 1st tri, bengkak jari tgn & kaki 2nd half of 3rd tri, kerap ke toilet if baby engaged, bahang & panas all throughout pregnancy, sakit pinggang & lenguh kaki if banyak jalan 3rd tri, kejang kaki 2-3x 2nd tri.

sakit pinggang dari sebulan hamil dah rasa.. lepas tu saya rasa semua di atas. termasuk YG paling teruk jerawat 1 badan termasuk muka. dkt muka penuh jerawat. muka kusam.. sedih nya dah tak cantik lg, demi anak. haha

alah, makan sikit muntah, duduk lama pun tak bole, tgh baring sakit kepala, tak bole bau masakkan tambah tumis bawang, tiba deria bau jadi tajam, bau sikit ja auto sakit kepala,

3w ago

hat bau laki tuh btul, tiba rasa laki busuk , pdhal elok je. bab makan tuh awal tak saya start 2nd trim baru slow2x bole makan, itu pun on off muntah ,tapi better dari 1st trim. masuk 3nd trim lagi kuat makan sampai berat naik n kena p kk selang 2minggu. bab masak pula, saya pernah try masak tapi pakai mask, tapi kalau bau tumis mmg out balik.