Mual & pening kepala

Mual masih ada. Bila makan je auto muntah. Nasi masih tak boleh nak makan. Selera hilang dari awal kehamilan. Setiap hari pening kepala. Letih macam ni 😢😭 badan lemah je. Macam dah terlebih rehat. Cuba nak aktif buat kerja tapi tak sampai berapa minit rasa melayang kepala 😭😭 ##pleasehelp

Mual & pening kepala
15 Balas

Taktahu la sis tapi bab makan time first trim nie saya try and error je banyak 😂 saya cuba makan, if tak boleh mmg saya tak ambil dah. Contoh saya teringin mee sup, makan sesuap muntah. Ok enough. Akhirnya saya jumpa jalan penyelesaian. Makan ikut apa suami makan/order 😂😂😂😂😂 selesai masalah muntah saya hahaha aneh tapi berjaya.

taktau nak kata apa mummy😂sabar jala..saya dari 12 week sampai sekarang dah masuk 36 week masih lagi loya muntah²..alahan sampai bersalin rasa🤭selalu time nak masak siang sekor ikan then saya baring then sambung buat semula..begitu la sampai habis masak semua.. anggap sebagai pengalaman preggy tak semua merasa 🤭🤭

2y ago

sama la saya. dh 35w pn masih loya n mual lg. tapi still boleh mkn lg😅..

morning sickness gitu lah sis. kdg kena layan je dulu. cuma tips doktor, makan sikit2 tapi kerapkan so that ada energy. kena jaga jugak makan sbb utk tumbesaran baby kan. kalau sy, ni jelah yg sy apply. kdg 2 suap pstu stop. pastu next mkn lg. sbb bila makan mcm biasa, cnfirm sy muntah.

normal je sis tapi.. sis layan buah tembikai sama buah pisang budak jambu batu makan dengan amoi"😅sya dulu macam sis nasi tak boleh makan makan pun satu senduk je itu pun termunta balik 😆sekrang alhamdulillah 28minggu kembali normal dan macam tak pernah makan asyik"lapar😆

Amalan petua Ustaz Kazim Elias, sekiranya sis beragama islam, cuba amalkan surah yasin ayat ke86. Berhenti pada bacaan ‘kun’ dan niatkan dalam hati utk kesihatan diri dan bayi lepas tu sambung baca sampai habis. Amalkan selalu

sy PON bgni juga..dari trmister pertama smpi skrg 17weeks..masih tidak dapat telan nasi...kalau buah buah okey...mnum air kelapa okey...tu sja sy mampu..pernah cuba tapi..sakit betol bhgian dada..sush mau tdur...pedas PON ada bhgian dada

normal je tu,biasa bby dlm nk membesar..dh Kee tngh trimester kedua nnti hilng lh mual tu..saya g lh..sri trimester pertama ada alahan.. trimester kedua kurang skjp je dh msuk last trimester dtng blik alahan saya..

Try minum lemon suam atau lemon ais . Saya dulu alahan teruk . Sampai warded 2x , lpas tu ada yg bg petua tu , alhamdulilah alahan tu hilang sikit² .. skrg 27w kalau rasa loya , cepat² minum

Skrg peak time morning sickness sis, sya 5 bulan baru reda. Kalau teringat semua makanan yg sya makan time mual pandai dtg loya balik😂😂 bersabar ya sis

try bt tea halia sis bg hilang mual.. tea tu bt light² je jgn pekat sgt. ni tips dr dr jgkk sbb sye haritu mual2 smpai kena drip air.. semoga membantu 😁

2y ago

**tips dr doctor