Jahitan luka normal delivery

Tips utk memulih, says survey di youtube ingin berkongsi, jika ada sesiapa mempunyai pengalaman, sila kongsi yer, terima kasih ibu ibu. 1) Tekap tempat jahitan dgn guna tisu utk check ada lagi stain darah, jika tiada bagus, blh cuci tiba dirumah nanti. Jika ada mk sure cuci juga but keringkan dgn betul. 2) Sediakan ubat kunning di botol spray atau menggunakan kapas utk letak di kawasan luka. 3) Sentiasa pastikan tempat itu tidak basah samada air atau nifas darah. Jadi guna air blower atau kipas utk keringkan tempat itu dan juga lap dgn kapas bersih. 4) Setiap hari perlu cuci, apabila anda ingin merendam tempat itu di baldi yang blh duduk, pastikan letak air panas jadikan sekadar suam campur dua sudu garam dan duduk selama 10 minute atau anda blh cebok pun setiap kali ke tandas membuang. 5) Pakai pad yang soft meternity, pastikan setiap 2 ke 4 jam itu tukar dan jgn sampai biarkan lembap, utk avoid jangkitan kuman dan tak mahu basah disana, perlu ada udara utk sembuh. 6) Minum air 8 gelas sehari, makan makanan protein high, makan sayur dan buah juga,"..spt ikan haruan, jgn guna pati haruan sbb ada campuran kimia, setengah org tak sesuai ada side effect lain walaupun sembuh cepat, makan telur putih, ikutlah selang hari, makanan pantang amat diperlukan utk 44 hari. 7) Jangan gerak apabila luka jahitan belum sembuh atau buka, baring lebih, jgn duduk menekan tempat itu, jgn stress tempat jahitan, bila nak jln pastikan hanya ke tandas atau klinic saja, sewaktu anda berdiri, jalan / duduk pastikan peha berkepit dan jalan langkah kecil pelahan lahan. 8) Jika anda amalkan jamu, pastikan anak tiada jaundice yer dlm tempoh pantang, pastikan jgn immediate mula jamu, follow jamu instruction yang anda pilih. Terima kasih.

1 Balas

Minta maaf awak. Ada pembetulan sikit. Skarang nie nurse x bekalkan ubat kuning lg. Apa2 luka mmg x digalakkan untuk guna ubat kuning. Sbb ada study mengatakan ubat kuning nie x menyembuhkan luka/ memudaratkan ubat luka. So, hanya cuci guna air paip biasa saja. Jika rajin, boleh rendam dgn air suam+ garam dalam baldi yg boleh duduk. Dan kena byk gerak. Bukan hanya rehat dan baring saja. Byk gerak ye bukan buat kerja apa2. Ini untuk membaikpulih pengaaliran darah. Dan juga mengelakkan darah beku. Hope dpt membantu serba sedikit. I delivered last 2021. Nie nurse yg bgtau.

2y ago

Ouh. Kalau baby kuar lewat ari sikit dah boleh jd baby merdeka 😁☺️semoga semuanye dipermudahkan yea. Sy pun 1st time mother, bila da bersalin tu automatik tahu buat sendiri, sbb masa tu PKP semua benda kita kena buat sendiri. Insha Allah sis boleh. 💪🏼