Kekuningan bayi

Bermula dari pemakanan seorg ibu yg disampaikan pada anak melalui susu ibu. ♥️ susu ibu adalah penawar bg bayi masha allah. Saya amalkan nasihat dari seorg doc yg pakar, alhamdulillah permulihan yg baik... 1)_amalkan glucose yg mempunyai vitamin D tanpa flavor 2)minum susu kambing 3)blh jemur anak di sinaran matahari pagi yg awal dan petang yg akhir dgn syarat tutup matanye supaya selamat visionnye..jemur itu dlm 5-10 minute sudah setakat anak berpeluh. 4)kerap minum byk air suam 5)mkn makanan yg sihat berprotein tp tak mahu tumeric atau perencah yg menghangatkan badan.. blh mkn buah tp avoid buah yg sejuk dan buah oren buat sementara, ibu avoid minuman sejuk dan bergas yer sewaktu berpantang ni dan tdk terlalu panas pun.. 6) Bagi bayi jgn guna mandian herba atau tumeric atau dedaun sbb mereka masih bayi yer, kdg terlekat warnanye akan ditunjuk kuning juga pada kulitnye, jika dia dah jd budak dan mendapat kuning maka blh guna cucian herba..tak de masalah...bg bayi jgn. 7) blh beri bayi anda minum air sehari 1oz atau 2oz dgn bercampur glucose tanpa flavor yer yg kaya dgn vitamin D, utk healing. Selain susu ibu, blh beri anak air glucose tp jgn terlalu manis, satu sudu kecik dah. Atau ibu minum dan alirkan dgn susu ibu anda pun blh. Saya cuba gini, alhamdulillah blh lihat pemulihan yg baik..so i jz share nasihat dari doctor Sasikala Jln Ipoh.

2 Balas

baby bawah 6 bulan tak boleh minum selain susu ibu/susu formula…hmmmmm

2y ago

ye itu lah yg kita paham utk anak sulung tp bayi yg ada kekuningan perlukan vitamin D , seeloknye ibu minum dan beri susu ibu pada anak. Insha allah zatnye akan ke anak.

Jangan kasi baby minum apa apa selain susu ibu / formula milk