Bacaan HB Rendah.

Tips naikkan bacaan HB untuk mommies mengandung. 1. Minum jus orange brand peel fresh yg dlm kotak. Amalkan minum setiap pagi, sblm tidur & setiap kali sblm mkn. 2. Makan hati ayam 3. Sayur bayam merah. Masak air tanpa minyak 4. Kerang rebus 5. Jangan consume minuman berkafein sprt milo, teh, kopi & nescafe. 6. Banyakkan minum susu 7. Tidur & rehat secukupnya. Selamat mencuba mommies. Semua tips ni sya share sbb sya dh amalkan masa mengandung. Hb sya 8.9 alhamdulillah naik blk 12.3 lepas amal tips ni. Yg penting usaha jgn putus asa utk kebaikan baby sbb HB rendah bahaya utk baby.

17 Balas

Saya yg plg efektif utk naikkan hb sy buat yg ini: 1. Makan iron tablet atau obimin dgn air oren. Sy guna twister sbb x buat sy pedih ulu hati. 2. Lps mkn iron tablet sy mkn jambu batu and oren / dragon fruit and jambu. Tukar2 sbb nk elak bosan. Sometimes mkn buah lai. 3. Sy mkn kurma. Pagi 4 biji. Petang 3 biji. Ini plg efektif. Sy mmg mkn bayam, kerang semua tu tp not efektif utk naikkan hb. Kerap jiga turun smp 10.4. Last2 sy buat 3 method atas. Terus mkn naik dan naik. My dad yg ajar.

4y ago

Apa yang sis makan tu, saya pun cuba amalkan juga. Nampak perbezaan juga 👍

Hati ayam masih boleh makan yea? Lepas tahu pregnant, takut betul nak makan sebab takut kolestrol tinggi 😅 Tapi, alhamdulillah. Sekarang memang cari jus oren dengan bayam sahaja. Tapi, masih cuba amalkan pemakanan seimbang. Mudah - mudah HB terus elok lah. Sebab baru nak masuk 8 weeks ☺️

Saya mmg hb low... tp setiap kali prgnant je...lpas pregnant bck to normal...makan laa apa pun...siap makan iberet folic bagai...still xjd ape...😭😭😭

Sama la lately hb low.. Asik pengsan2 je.. Mild anemia plak jd.. T. Tq share this tips.. Nak try la.. Sblom appointment next month hope OK.

Maaf nak tanyaaa milo ade kafein ke? Sebb saya hb 11.0 hri hri minum milo. Risau pulak kalau tu punca hb rendah 😢

4y ago

Depend ats individu kot. sy Alhamdulillah hb xpernah drop teruk. paling teruk pun 11.6 walaupun minum milo 2 3 kali sehari. Siap makan buat ratah lagi kalau sepeket milo tuh rasanya tahan 4 5 hari je😅😅

kalau makan yg jus oren tropicana dgn ubat ok tak saya pon hb low , kacang saya mkn yg cap sikancil cerdik tuu .

5y ago

Sy baru nk try iberet..mkn 1 biji sehari ok ke..sy hb low je..asyik 9.0 lebih je..sekarang pregnant 15 weeks

tembikai pn ok..xnk mkn buah blnd buat jus jgn ltk gula..

Hb sy turun naik.. Macam2 i dah makan still mcm tu jugak

4y ago

Wah sy x blh mkn betik masak. Klu mkn perut sy memulas mcm nk membuang sgt tp x membuang. 3 kali sy cuba, lps tu sy stop sbb takut contraction.

Kalau hb rendah but at the same time ad gdm mcmana..?

5y ago

Yup. Utk gdm kena byk mnum air masak utk clearkn blk gula yg kita amik. Kurgkn pengambilan carbo & gula.

Sy pun mkn bayam merah..bitroot pun ok juga