Perkongsian Rutin Check Up

Hari ni sy dah 14w 4d. Rutin check up biasa dgn misi. Masa booking sebulan lepas, Hb 13.8. Check hari ni, Hb drop ke 11.1. Drop byk. Bila disoal siasat. Lately ni sy byk amik minuman Milo / Teh Ais / Teh O... Misi bgtau air2 mcm tu akan tarik zat2 mineral yg kite makan. Sbb tu boleh efek bacaan Hb turun. So sy dpt advice utk stopkan minum air2 berkafein (Milo / Teh Ais / Teh O / Nescafe / Kopi) dan lebihkan minum air buah. Sebulan lg kita check Hb mcm mana . Hrp perkongsian ni dpt membantu2 ibu2 lain 🌺

5 Balas

jgn byk mnum air buah. nnti kena gdm pulak. xde mslh utk mnum milo ke teh ke cuma kena krgkan. sye mnum milo sehari 2kali. mula2 1st trim, sehari 3 4 kali. sbb mnum milo je x muntah. boleh amalkan makan jambu batu, hati ayam, bayam merah, kurma, jus delima utk naikkn hb. tapiii hb ni mmg turun naik. x kan stick sama. sye bukak buku 9w hb 15.8, lps tu sbulan lps tu turun 12.9, makin lama makin turun tapii bila masuk 8month hb dh mula cantik balik, dari 11 ke 12.8. still mnum coffee, milo, cuma krg kan. sehari secawan atau dua cawan max.

Sy pulak misi tak bagi minum milo, teh, susu utk mengandung tuh. Sbb dia ckap tinggi gula. Mybe sbb berat sy lebih. Misi suruh mnum susu tepung biasa, sy mkn buah 2 biji sehari, minum air jarang. Kalau teringin air kotak/vitagen seminggu 2 kali 😂 tapi susah jugak lah. Preg asyik nak manis je tapi kena bisinh dgn husb nanti diam lah. Nangis pastuh tidur hahahhahaha. Sbb saya cuma boleh naik sikit je. Klau naik lebih nanti sy jugak yg susah

mcm sya benda manis mmg tk minum.buah buahan mkn jugak.ubat iberet pun mkn.hb kdg ok kdg tk.misi ckp kena bnyk rehat.mkn benda yg berzat.mcm2 dh retaq mkn.smpai menagis la cerita dkt laki hb tk ok 2 minggu misi ckp kalau tk ok folow doktor.sekarang dh 14w5d pagi tadi g kk cek hb 10.5 sebelum ni pernah dpt 11.5 yg tu paling ok.

Sy awal masa 6week dr xbg minum berkafein sbb hb low. Miniman tu akn drop kn lg hb. sejak tu mmg sy xamik dah teh teh o atau semua yg berkafein. Alhamdulillah smpai skrg hb msih cntik lg. kndgn dh masuk 15week.

Jgn minum air buah, tp mkn buah.. sy ada baca post doc imelda..

1y ago

Betul sy pun baca.. sbb air buah akan buat baby besar nnt sbb khasiat dia bnyk bila kte buat air sbb xckup satu buah je.. kalau makan buah sebiji pun dh kenyang