Hb makin okay

hai mommies, hari tu sy ada post tnya soalan tips naikkan hb selain sayur (sebab xboleh telan sayur). Alhamdulillah, appointment td cek hb dari 10.7 naik 12.2 syukur sgt. Sy sdiri terkejut tp sy nk share beberapa tips if any mommies yg masih struggle naikkan hb. Boleh cuba kalau sesuai innshaAllah hb naik. 1. Sy tukar ubat zincofer ke maltofer sbb zincofer auto muntah lps telan. 2. makan kurma ajwa dgn kismis hari2 mostly masa kerja sy akan ambik ni je sebagai kudap2 kalau rasa mual. 3. minum air orange peel fresh marigold bersama ubat setiap pagi. Manis2 masam sedap. 4. makan jambu batu. kdg2 buat colek kalau bosan makan kosong. 5. air susu hl perisa strawberry kdg2 skip jgk atas mood nk mnum susu ke tak. itu je sy amalkan, mana2 mommies nk cuba boleh je mana tahu sesuai kan. Semoga dipermudahkan semuanya🫰🏻 #sharingiscaring

2 Balas

wahh tq kongsi tips! 😃saye pon kerap minum susu hl marigold dengan orange peel fresh marigold, tak sangka boleh buat hb cantik😄saye dah 18minggu alhamdulillah dari awal hb cantik 12-12.8

4w ago

inshaa Allah aamiin♥️

sy ada soalan..yg lain tu semua sy buat.cuma no.3 tu mnum ubat dgn air oren ke mvmna ye? sbelumni sy mnum air msak je.sy mkn iberet 2x siang mlm. no.4 tu makan jmbu hari2 ke awk mkan?

3w ago

iya biasanya sblum ni sy pun telan ubat mnum air masak je. tp kdg2 xboleh nk telan sbb mual, jadi sy cuba telan ubat tu mnum air orange peel fresh. kalau telan ubat bersama air jus xpe elakkan air coklat atau bersusu je nurse tempat sy bagitahu. jambu batu tu kdg2 sy skip jgk, tp dlm smggu tu sy cuba jgk la utk makan.