penat suami langgsung tk faham

Tinggal lgi sebulan je due saya, saya ckp dgn suami nak pantang sendiri sebab saya tak yakin nak pantang dekat rumah mertua, 2,3 bulan ni firasat saya selalu terfikir akan jd something time pantang rumah mertua nanti, sbb mertua saya ada perangai dia sendiri, saya jadi stress fikir psl pantang ni, suami pula tk membantu, mertua duk paksa pantang rumah dia, alasan saya ni tk thu nk uruskan anak, saya pun blh fikir la itu anak saya kot, saya dh cakap dgn mertua yang saya nk pantang sendiri tp mertua still paksa saya pantang rumah dia suami pun tk dpt nk ckp apa sbb nk jaga hati mak dia, saya jd tk happy langgsung nak pantang, seolah apa yg saya inginkn tk dapat ditunaikan, bilik pantang pun suruh saya kemas sendiri , katil baby pun tk psang lg, mertua nk saya pantang rumah dia tp tgh sarat2 ni semua saya yg kena buat mertua sibuk nak pergi jalan2 jauh bulan ni, rasa nak menangis nk luah tk thu mcm mana, saya pun dh tkde mak ayah 😭

30 Balas

Pntang sdri ja sis peduli lh mertua tu,gtau husband yg sis boleh ja pantang sdri,,bahaya sis jika nnt terjadi apa2,,meroyan lepas bersalin ni bahaya tau

2y ago

betul, jangan stress2 kene relex je time pantang, nanti meroyan boleh jadi gila itu apa yg mak sy bg thu lah huhu, sy pun skrng tengah pantang dekt rumah mak mertua, apa yg mak mertua suruh buat sy cakap tk nak, sy cakap ngan husband macam dia tk leh nak jaga sy sorng, sebb suami pun jenis apa2 je mesti mak dia, macam anak manja lah, 😅

Semoga dipermudahkan urusan dan dilembutkan hati suami & ibu mertua sis.. Take care, masa berpantang ni kena jaga sangat2 kesihatan fizikal dan mental 🙏🏻🙏🏻

2y ago

in shaa Allah sis allahuma amin terima kasih ❤️

sya pun pantang rumah mertua. mertua saya okey, cumanya saya emosi, sbb x selesa.. serabut.. tktahu kenapa. hahah. jadinya nak selesa emosi terjaga pantang sendiri!

2y ago

betul sis, kalau pantang sendiri lagi selesa walaupun penat tapi mommy happy sebab tkde org kacau, nak buat apapun bebas je rasa

faham sangatt...tapi situasi berbeza sikit dari sis..nak luah tapi nanti orang kata mengadu domba..makan hati dan menangis jelaa mampu 😢

ksiannyaa. suami kena main peranan kat sini. bincang elok2. lgpun pantang ni ibu kena selesa Kang jadi lain Pulak kalau stress sbb xselesa

2y ago

saya pun tk thu nk ckp macam mana sis, hari2 saya menangis fikir psl pantang, due dh dekat, everyday saya ckp kt suami tak yakin nk pantang rumah mak dia, tp suami tk hbis2 ckp kita cuba la, dia malas nk pening2 sbb mak dia duk paksa saya pantang sana, saya ckp tk yakin sbb saya tknk nmpk langgsung persediaan saya nk pantang sana, katil and bilik pun tk berkemas lg, stress sis, suami mcm ni mertua pulk jenis nk kita ikut dia je, minggu ni saya kena balik kemas tp mertua tkde pergi holiday dgn kwn2, sakit sgt sis mcm dipaksa tp kita terpaksa sbb keadaan 😭

i feel very sorry to all mom to be yg ada mom in law mcm ni,suami mcm ni.. hope all of us able to go through all this.

2y ago

samalh sis saya pun bulan 10, in shaa Allah 4/10 , bagusnya husband u sis, mcm husband saya jenis pentingkan kerja je sbb busy cari nafkah saya dgn suami dua2 kerja, skrg pun saya wfh alhamdulillah rezeki tu sentiasa cukup, cuma nk ckp untung tu sis memang untung ada suami mcm tu, setiap pasangan lain2 ada perbezaan mereka, saya pun bersyukur je ada suami yg sentiasa ambik berat walaupun tk memahami 😂 btw semoga selamat melahirkan ya sis, dan semoga dipermudahkan segalanya ❤️

cube la sekejap. kalau rs xboleh tahan,blah je.. btol..percaye la ckp sy.. xpon hire je CL .. lg best. xbest la stres2 time pantang.

2y ago

saya dh decide dgn suami pantang rumah mertua seminggu dua je masa suami ada, betul sis saya pun ada upah cl selama sebulan tp dh jd mcm ni saya terpaksa tukar location cl ke rumah mertua, jd kalau saya pantang sana and ada upah cl mertua buat apa je

lebih baik sendiri je sis, bahaya klo terjadi ape, skrg kn da bnyk kes bby kecik mk Mtua bg mkn biskut la..mcm²..

2y ago

betul sis, saya risau jugk perkara mcm tu lg2 pantang kt rumah mertua nanti ada nenek husband juga, dua2 dh tua sis faham2 jela karenah org tua mcm mana keras kepala semua benda kena ikut dorg je, alasan kita ni tak tahu apa and dorg lebih makan garam, skrg zaman 2022 bukan zaman lama dorg lagi tp smeua benda nk ikut zaman dorg

kalau sis xselesa dgn mertua request husband untuk ambil CL. mungkin husband risau xde org jaga.

2y ago

Saya ada ambik cl untuk seminggu tp buat kat rumah mertua jugak, so kt situ mcm tkde function saya pantang sana kalau mertua just pantau je tk tlg apa, sama je kalau saya pantang sendiri

baik pantang sendiri je..

2y ago

entah sis, saya dh ckp sendiri dgn mertua, mertua duk paksa2 tp dia sendiri tknk tlg hm