Kencing Kotor

Tiap kali checkup msti sangkut kencing kotor , stress kekadang 😭

18 Balas

Sis bley cuba time check up, jgn amek kencing pertama bgun tido tu. Sis amek kencing selepas tu, byk kan minum air masak. Sbb ni pn nurse kk yg bgtao sy. Dye ckp kencing pertama bgun tido tu tinggi gula pastu kan tertahan lama time tido. Mmg akan jadi kencing kotor, lg2 time pregnant. Sy drpd awal bukak buku pink bwat mcm tu, alhamdulillah clear je. Insha allah. Sis cuba ya 🥰🥰

cara sy , setiap kali nk pergi check up . bangun dari tido waktu subuh tu mesti minum air masak & kencing dulu . kencing first sy waktu pagi keruh yg amat . kalau la cek urine guna air first tu mesti sangkut punya😅 . sy minum airmasak smpai 2-3gelas sampai nk muntah dibuatnya🤣. bila sampai klinik sy akan pastikan urine tu warna cerah baru puas hati😂

Saya pernah sangkut. Sehari sebelum check up terutama malam tu, awak minummm banyak-banyak air. Biar ja pi toilet banyak kali, hahaha. Besok pagi sebelum pi klinik, kencing lagi sesiap. Sampai klinik, minummmm ja sampai lah nombor kena panggil. Minum sebanyak yang boleh. Saya buat camtu tak sangkut dah alhamdulillah 😅

banyakkn minum air sy masa chekup pun mcm tu juga bnyk minum air sbb pena skli kna cucuk drip sbb kencing kotor . lepastu dri tu minum air bnyk, lagi2 klu nk chekup sy abiskn 3liter sblum check up smpi laa air kencing jdi wane putih air 😂

try mnm air limau, mkn rebusan biji barli tnpa cmpr gula or madu & time nk ambil urine dlm bks, try bsuh dlu miss v dri ats ke bwh..lps tu ambil urine tu time prtghn, jgn ambil msa prmulaan kencing..ini yg doc ajr..tadah urine stgh bks kalo bole

Hai. Minum air barli tanpa gula ya, kalau nak letak pun sikitt je. Banyak minum air masak (kalau saya masa hamil tak lalu nak minum air masak banyak so boleh try letak madu sedikit kalau 1 cawan tu dalam 1 sudu kecil)

minum air kosong bnyak2 2 3 hari sblum checkup. sblum pegi checkup pon minum bnyak n kencing dulu. kt klinik sblum kencing basuh dulu miss v bersih2. kencing yg mula2 keluar jgn amek. amek yg tengah2.

1y ago

Betul. Setuju dengan sis. Setiap hari memang kena minum banyak air masak. Nanti waktu check-up di kk, ikut macam step sis ni. Memang result akan ok. Sy tahu step ni pun sebab nurse kk bagi tahu sy. Sepanjang check-up, sekali je sy ada sedikit air kencing kotor..lepas ikut step ni dah ok..

sy pernah sangkut sekali, cara sy bngun pagi terus kencing pastu minum bnyak air.. nak pegi klinik minum lagi bnyak air Alhamdullilah xsangkut.. lagi xsabar2 nak kencing sbb pundi penuh 🤣

Sy setiap kali ad apoiment dkt kk , klau nk buat ujian air kencing.. Sy akn mnum air putih bnyk2 .. so result dia alhamdulillah okey..

Saya perot dua bulan kencing kotoQ sampai bengkak kaki, paihtu saya minum banyak air kosong, air barli Alhamdulillah elok dahh ❤️