Kisah seorang ibu hamil tanpa nikah "(

Teringin nak buat buku pink and pergi klinik tiap bulan check baby tapi takut diperlekeh kan sbb sedara sendiri pernah kne and disebabkan itu kita simpan perut ni smpai dh 19 minggu tak thu baby sihat atau tk, bulan depan btu ingat nak check gender,

10 Balas

saya pun aritu pikir bende yg sama macam awak.. sbb preg tanpa nikah.. pasal nikah tu memang da plan lama dari bulan 6.. ikut kan awal bulan 8 saya nikah.. tapi sbb sangkut kes wali and pengesahan nikah mak ayah terus kene tangguh.. tup tup hujung bulan 8 saya preg.. dpt tahu preg pun lepas nak masuk 3 bulan.. mula ii g klinik swasta check dah 12w.. 14w baru berani nak g klinik kerajaan bukak buku.. hm mula ii malu jugak.. tapi sbb risaukan baby sy pekak kan telinga je la.. skrg dah 36w5d dh.. and masih urusan nikah x settle lagi.. stres sebenarnya.. tapi sbb syg baby sy tabah jugak.. sbb yela asyik kene tanya je dgn nurse bila nakk nikah bila nak nikah.. naik stres da.. nasib tunang sy masih ngan saya ,tanggung saya and dh beli baranng baaby and barang pantang saya .. disebabkan dia pun syg baby.. and xcited sy dpt baby jadi smpai skrg la sy tetap tabahkan hati ni jugak huhu sbb kalau ikut serabut otak dengan org keliling da lama sy bunuh diri.. apa pun awak kuat ya sayang.. demi anak jugak.. nanti buat buku tau.. naanti misi marah sbb x check awal ii..

3y ago

Betul🥰 Awk sama mcm sya, sya buka buku pink bulan 4 hari tu bby sya @18w msa tu. tapi before tu sya ada cek klinik luar. And yg paling terkejut, misi n doc x perlekehkan sya pun😅 Dia risau lagi ade laa dkt bby n sya. sbab nak dkt 20w bru buka buku. Alhamdulillah rezeki bby dpt misi n doc y baik 🥰 awk pegi je sis xde apa misi semua ok♥️ Pikir kan bby awk 🥺 alhamdulillah now sya da selamat bernikah.

taknk buka dkt gov bleh ja buka buku dkt swasta.. kdang org xpertikai pun tp disebabkan diri sendiri dibayangi kesalahan jd apa org ckap smua anda akn anggap negative. hidup klau nk ikut mulut org, smpai kiamat pun tak habih. awk yg pilih jln ni kan jd kena move on je la.. pregnant ni bkn main2, nyawa awk 50/50 antra hidup dan mati mcm tu jgk ank dlm kndungan..

Saya bunting pelamin, nurse macam tak percaya . Nak buat macam mana nikah2 terus lekat. Memang rasa mcm sedih sikit. Tapi takpela dah nama pun kerajaan. Layanan pun gitu2 jela . Kalau awak mampu, awak buka buku kat swasta . Kalau tak, abaikan saja mulut2 tu. Kuatkan semangat okay❤

3y ago

hermm payah kan . tk mengandung org tnya. dh mengandung mcm2. sabaq2

Mulut org sis.. Susah kita nak control.yg penting skrg kesihatan sis & bby. Awal buat buku pink, awal check keadaan bby & ibu.. Biarlah org perlekehkan kita sis, yg penting kita xbuang anak. Tq sis sebab simpan bby sis. Makan acid folic ye, ni penting utk tumbesaran bby.

Sis buat la buku pink sblm lagi terlambat. Buku pink ni penting bukan main main. Semua wanita mengandung ada risiko masing masing. Buku pink ni ada rekod utk memudahkan awak utk bersalin kelak. Kuatkan semangat sis.

fikir anak dan diri kita.. kalau fikir mulut org diri kita merana.. makan hati.. xpa, kisah lama kita tutup..maju kedepan .. positif kan diri... jaga emosi waktu ngndong ..

better p buat bku sis. kalau dekat saya. nurse akan bagi masa lain. waktu orang lain tadak. semoga urusan dipermudahkan. makan acid folic cri dkt farmasi. mnum susu

baik fikir pasal anak dlm kndungan tuh dri pkir psl org y x bp nk betul .. huhu kalau tkot sgt nk g kerajaan better g swasta . mcm sye . sy buad kt kerajaan

kesian dgn baby tu sis . da pa2 sis yg tmbh susah . bgus prgi buat buku pink nnti nk bersalin pun senang

fikir pasal anak bukan fikir pasal sindiran puaka orang luar ..