minum ais

Tengah pregnant x elok ea minum ais?ada yg ckp nti baby besar...tekak ni nk air sejuk je...tpi tu la ada ckp cm tu kan...betul ke?

39 Balas

Sebenarnya bole je tapi jangan la banyak sangat & jangan hari² usahakan minum sikit ja. Tak sebab dari pengalaman mak saye sendiri, mak saye time mengandung dia suka sangat minum air sejuk.. Last last mak saye time nak bersalin adik saye yg bungsu perut mak saye kene potong, ye la sebab minum air sejuk terlapau banyak & sering. Btw berat adik saya 4kg & terpaksa lah kena potong perut mak saye.. & yg tak eloknya minum air sejuk banyak² & hari².. Time adik bungsu saye sudah dilahirkan oleh mak saye memang badan besar, gemuk & comel sgt.. Last² tak sampai beberapa hari adik saye badan dia mengempis.. Kecik ye la sebab efek air sejuk ni dia kasi kembang badan.. So bila da besar kurus susah nak berisi badan adik saya.. Btw adik bungsu saye sekarang dah besar umur 13 /14 cm tu la kalau tak silap.. Memang kurus susah nak gemuk adik saye tu..

Saya tanya dkt Dr pasal myth ais ni. Beliau kata the only logical explanation behind it is it will disturb your digestion and make you bloat. Tapi kalau air tu mmg sejuk from the fridge / chill water is fine. Dalam pantang pun tak akan effect apa apa. However if you are constantly craving to chew on ice, it could be a sign of anaemia deficiency. Please always check myths vs facts with your Doctors to avoid unnecessary headaches mommies 🥰

Sama, kata sapa makan ais masa preg baby besar lah apalah,, tp alhamdulillah dri mula preg smpai shari sblm besalin kunyah ais, minum ais baby keluar 2.4kg jak 😆😆 tp masa scan2 kata baby dah 3kg lah apalah,, siap dsuru diet lagi kena gdm msa preg,, 😆 alhamdulillah 29/4 bulan lepas baby keluar dengan jayanya dpermudahkan smuanya,,

Yg penting jgn banyak² & hari² tak elok sis.. Btw saye sekarang tengah pregnant juga sis😊 9 month🤗 saye pun ada minum juga air sejuk tapi tak banyak & tak selalu sebab tak elok air sejuk buat badan baby besar kalau baby besar kat dalam perut memang confirm kene potong la perut.. Itu dari segi pengalaman mak saye sendiri

Takde la mengarut je tu, minum je la. Air berais bila masuk perut dia hilang dah sejuk tu. Takdenya kekal sejuk dalam perut. Badan kita ada regulator suhu. No worries.

Mase mengadung anak pertama MMG hantu ais. ..MMG ada orang ckp anak besar...ank saya besar laa jugak...3.5 n anak kedua 3.8 ...

Boleh ja minum es tapi jangan berlebihan and kalau boleh minum air es sama air putih saja jangan bergula atau berperisa 😊

Cuba Tanya org yg ckp tu, dorang ambik fakta dr mana ye? Sbb ramai sgt yg percaya. Nk tau jugak siapa yg cetus mitos ni..

Sy pregnant dl 2 2 anak sy suke kunyah ais..tp bila lahir anak sy kecik je..xsmp 3kg pon..so tu semua mitos je sis 😅

Boleh je minum air ais...x salah pw...ekot pada ibu tu sndri...tp jangan la berlebihan nanti batok plak..😁