Luahan hati

Sedikit coretan....saya agak kecewa sebenarnya dengan nurse Kk yang akan jaga saya sepanjang saya pregnant ni.. Saya memang xde darah tinggi.. Tp bila saya kena cek bp di Kk, mmg tggi sbb saya xdpt nak kawal nervous saya.. Sedangkan dia sendiri pon tahu, bila dia pegang tangan n jari saya sejuk....tp tiap kali cek bp, mesti tinggi.. Saya rase penat & agak Down sikit.. Dia siap cakap pada saya "awk ni memang dah ade darah tinggi dari sebelum pregnant ni, awk tinggal belum kena Stroke je lagi"... Saya menangis dalam hati😭saya first time sebenarnya buka buku even ini adalah pregnancy yang ke4,. Sekarang dia tagging saya DARAH TINGGI!.. Jadi doktor minta saya datang selang 2 hari ke klinik untuk cek bp.. 😭Jadi cuti raya cina ni burn mcm tu je la.. Then hari bekerja macam mana sy nak dtg.. Sy dah ambil mc byk sgt.. Bukan sbb sakit.. Tp sbb nk cek bp je😭.. Kalau bersuara,dia ckp "apa pon kne dtg juga la" dgn nada yang agak kerek nya... Kenapa nurse xboleh dgr juga apa yang sy alami & sy rasa? Saya kerja.. Sy juga ada kerjaya saya.. Sy memang syg baby.. Tp xboleh ke consider untuk chek bp tu.. Sy ade alat tu kat rumah.. Kat rumah cek hari2.. Bp normal sbb sy mmg xde darah tggi.. Sy cuma ada masalah WHITECOAT SYNDROME!!! knp x paham ye.. Saya xtahu la ckp mcm mne lagi sbnrnye.. Sy smpai rasa nk koyak buku pink sy, sy nk pergi buka buku di di swasta je rasa.. Sy down sgt.. Beberapa kali sy menangis mengenangkan hal ni,. Mengenangkan nurse yang mcm tu.. Pastu dgn masalah BP high lagi.. Sampai tahap rasa nak abaikan semua appointment sebab saya x suka nk jumpa dia...😭 #bantusharing

4 Balas

Bertenang puan. KK memang ambil penting bab BP puan sebab boleh beri komplikasi kepada puan dan kandungan semasa hamil dan bersalin. Kawan saya pernah terhenti degup jantung semasa di OR. Alhamdulillah berjaya juga bersalin dan Kedua-dua ibu anak ok. Cuma kawan saya diagnosed tekanan darah tinggi lah lps bersalin tu. Jika puan tak boleh ikut cara KK, puan ada pilihan buat di swasta. Di swasta saya tak pasti prosedurnya. Jika puan ada whitecoat syndrome dan beri kesan juga pada BP, tengoklah nanti maklum balas drpd pihak swasta. Kuatkan semangat ya. Sy pun kadang nervous bila appointment. Saya bawa makanan, air, bawa tasbih untuk fokus zikir nak bg tenang. Doa supaya semua result akan ok. Puan pun ikhtiar amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat ; bersenam, elakkan tekanan dgn buat apa yg puan suka. All the best. Allah permudahkan urusan puan 🌻

1y ago

Sy punya tasbih kdg tereset sendiri sbb tahap nervous tu.. Smpai tertekan button reset.. Sy dah cuba kawal sbnrnye.. Btw terima kasih puan utk kata² smgt dan doa

Puan tenang ya. Saya bukan nak backup nurse tapi cousin saya pernah kena stroke 7+ bulan pregnant time drive nak balik kerja sedangkan dia tak pernah ada history darah tinggi. KK yg in charge dia nurse termasuk doktor semua dipanggil/diwarning oleh pakar sebab cousin saya terus kena admit di hospital besar. Mungkin sebab isu2 begini yg nurse lepas tangan atau tak rekod. Mcm juga kencing manis ramai yg time pregnant tetiba ada. Awak positive ya. Apa2 pun saya suggest awak buat aduan sispa ke atas nurse2 mulut tiada insurans ni. online shj lebih mudah

1y ago

Allahuakbar.. Baik2 terima kasih sudi share.. Tlg doakan sy ye sis

Kat kk tu ada peti aduan kat table tu. Tulis kat rumah siap2 aduan awak. Nanti datang, masukkan je dalam peti tu. MEREKA PERLU TAHU! maybe memang nurse awak yang ada problem sebab last time kita boleh je check bp kat rumah. Nak tolong awak pun xtau macamana 🥺 banyakkan sebut “ya latif” masa jump nurse tu. Moga dilembutkan hatinya dan dipermudahkan urusan awak. #staystrongmommy

1y ago

😭😭😭Awk terima kasih byk2.. Nti sy cuba.. InsyaAllah awk.. Sy tiap mlm bgun doa agar dpt y baik2 je dgn nurse ni.. Tq taw awk

sabar yee puan mmng banyak nurse yg macam tuu lagi ii kalau tekanan darah tinggi,hb low semua mmng mulut dorang asyik nk marah ii jee. saya rasa puan kena banyakkn berehat . puan blh buat aduan kt sispa kalau dpt nurse kurang ajar macam tuu, kt situ nanti dia akan tanya nama nurse tuu and klinik tuu kat mana

1y ago

Terima kasih puan😭sy cuba buat.. Tu la... Kita usaha kawal emosi.. Tp bila mulut dia pulak y mcm tu.. Rse betul2 terganggu