Is it normal if my baby only can say one word ? (1year and 8 months)

Talking a word

6 Balas

Entah lah kalau tengok ada komen kata tak normal. Tapi anak saya dulu setahun 8 bulan masih cakap bahasa alien 😌 sepatah apa tak keluar lagi dari mulut dia. ‘Ibu’ ‘ayah’ ‘makan’ semua TAK ADA lagi. Yang dia tau, ehhh ehhh.. nak minum, buat isyarat tangan kat mulut. Risau juga. Nurse kk dah siap suruh jumpa pakar. Tapi paed kat swasta kata, dia akan nilai speech delay ni bila anak dah 3 tahun katanya. Sebelum2 tu, dia biar je. So saya pun biar je lah terus tak gi checkup kk semua. Cuma banyakkan bercakap dengan anak. Saya bagi anak tengok youtube, lagu2 kanak2. Secara tak langsung nanti dia ikut nyanyi sikit2. Alhamdulillah 2 tahun++ petah dah asek nak bercakap je sampai saya suruh dia diam 😂😂

1 tahun - 1 words ( eg : mama,papa,susu,nak) 2 tahun - 2 words ( eg : nak susu,nak mkn) 3 tahun - 3 words (eg : mama nak susu, papa nak makan) . list lain yg penting faham arahan dgn jelas ada eye contact . boleh jugak rujuk dlm buku pink/biru ank. selain tu boleh search dkt tiktok speech therapy,cari yg Malaysia la.. boleh jgak tanya nurse masa appointment, slalunya nurse mmg akan tanya sbb dlm buku anak ada jadual perkembangan ank,klau x normal baru klinik akn rujuk dgn pakar pulak..

anak sulung saya pun lmbat bercakap ..msa dia nak masuk 2 tahun dia pandai berckp mama babah sahaja . now dah 4tahun mash pelat . if your baby selalu tengok telefon tengok youtube tiktok or anything berkaitan skrin. lebih baik hentikan sekarang . kalau sush untk berhentikan kurang kan maximum bgi dia tngok skrin adalah 30minit .banyakkan berckap dengan anak awak . anak sulung saya penyebab dia lambat berckap kerana skrin time bnyak .

anak sye stahun 10bulan, still ckap 1 perkataan ( tp bnyk dh perkataan die tahu ) cuma untuk gabungkan 2 perkataan tu bru sikit2 je ( cnth mcm lets go ) sye tnye doktor pakar dia ckp normal, bnykkan ckp dgn anak, in shaa Allah ok.

Literally one word? If yes, it's abnormal. A one year old toddler should be able to use min 7 words. Have you ever consult with paediatrician before?

dia faham arahan tak?