Anak susah tidur

Tak tahu kenapa semenjak lahir sampai sekarang almost 2 bulan anak susah sangat nak tidur. Tidur sekejap mesti jaga & nangis. Kita jadi letih sangat mental & physical

8 Balas

anak perlu dibantu utk tidur. sebelum tu ibu kena tahu anak ibu jenis yg mna? easy going high need colic high need & colic sgt cerewet. ibu kena kerja lebih sikit. 3 bulan pertama baby masih rindu alam rahim, so ibu kena bantu wujudkan suasana alam rahim tu.. rahim tu sempit : bedung yg kemas rahim tu berayun : boleh guna buaian rahim tu bunyi bising yg sgt kuat & berterusan : White noise dlm rahim baby isap jari utk tenangkan diri : boleh bagi puting satu lagi buat bunyi shuhhh masa tgh dodoikan baby sampai baby tidur. boleh install applikasi White noise dkat play store. berjaya buat yg tu tanpa putus, insyaAllah selesai msalah.. nak lagi detail boleh join page "Baby Language" utk lebih pemahaman. 1 lg, jgn ikut sgt cakap org " jgn bantu baby, nanti mengada" takda istilah mengada or manja utk baby. dorang hanya perlu dibantu, tambah baby yg baru 2 bulan tgk dunia. bila baby takut dia perlukan seseorang utk selamatkan dia tapi klau ibu/bapa abaikan atas alasan takut anak "Manja", one day akan ada problem.

Kalau sya amalkan baca surah ayat kursi,al fatihah,3 qul. Setiap kali anak tidur mesti terlajak sampai ke pagi.tak bangun malam. Dari baby lagi sya amalkan. Skrg berapa hari lagi umur setahun. Alhamdullilah anak sya tak pernah bangun malam2. Dia tidur jam 8/9 paling lewat jam 10. Sampai lah pagi jam 8 dia automatik bangun. Subuh tu jam 5 sya bangun buatkan susu bagi minum. Lepas susu bagi sendawa. Terus tido balik.

sama la sis.. syukur la sy x kerja.. jd mmg fokus dgn dy ja...skrg baby dah 4 bulan.. pelan2 masa tdo naik.. sblm ne sejam2 ja bgn, skrg bole tdo 4 jam skali.. bgn nk mnyusu ja..pastu tdo balik.. kena sabar..

Jaga makan minum die. Bile die terjaga tu main main dengan die sampai die penat

saya beli zikir plug in ni. 24 jam buka. alhamdulillah baby lena tidur

cuba kalau nangis, try tummy time jap..atau letak atas dada..

try tgok youtube. konsultan tangis baby

Bedung tk

3y ago

Bedung.. Buai.. White noise bunyi bising .. Buat serentak...semoga membantu