Trimester ke 3,35w siapa dekat sini malam2 mesti kena pedih hulu hati sampai susah nak tido

Tak selesa sgt pedih hulu hati ni,ad solution x utk hilangkan pedih hulu hati tu bila dtg setiap malam,rasa gas ja bila sedawa.kalau baring lagi xselesa...stress pun ada,tapi kena control stress tu🥹

14 Balas

Saya minum gaviscon sis sebelum tidur.. tapi lepas minum kena terus tidur sebab effect lega dia kejap je dlm 3 4 jam mcm tu.. pastu dtg balik pedih dada tu.. Sebelum ni doktor KK bagi ubat angin kunyah tu, 2 minggu makan xde kesan.. last doktor suggest beli gaviscon & memang lega terus.. boleh baring & tido dengan aman..

Sama mcm saya. Memang menganggu sangat bila nak tido. Bila jadi mcm tu, saya minum air sikit & duduk bersandar dulu di katil. Lapik dgn bantal di belakang badan. Tido secara duduk sekejap. Kalau rasa dah okay, tidur baring semula. Kalau ada kerusi malas di rumah, tidur di kerusi malas.

7mo ago

sy cmtu telan air xok.dh mnum air byk..krap kncg jdinyer...hahaha...

sis ambil last meal takat pukul 8mlm ja.. kalau mkn lebih pda pukul 8mlm confirm susah nk tido.. sy dulu hari2 susah nak tido smpai stress la kdg2 5.30pg baru boleh tido. malam kalau boleh sis jgn ambil any meal dah.. tea/coffee/susu pun avoid

Sama la sy skg ni 37 weeks. sampai rasa nak muntah. Dgn asyik nak kencing nyaaa. Kadang kene duduk paksa sendawa baru lega. atau sy kerap minum air panas. Hirup perlahan2. Lepas Tu duduk paksa sendawa byk kali. Lepas sejam baru ok.

ye. sama la sy pun. mmg xselasa. kdg 1 hri xde mkn pdas pun. last mkn kol 7 pun. still pedih jgk ulu hati. sy amek gaviscon tablet je. tp dh 3 mlm ni pedih lain mcm smpi bgon mlm bncuh milo suam dulu. ddk2 bru tdow blik.

sy dri awal tri smpai skrg 36w dh sebati dgn pedih ulu hati ni 😅😅kalau jadi mcm tu, sy akan mkn baru lega. dekat rumah mesti spare syrup zellox. ubat tu berangin. lega je rasa bila masuk tekak.

7mo ago

saya pun makan syrup zellox tu hospital yang bagi. pergi kk saya minta lagi ubat tu sebab dah habis tapi dr kata tak digalakkan makan yang tu so dia bagi ubat tablet entahlah😅

Saya pun rasa benda sama juga sis skrng nak 37w dah. Baring je malam nak tido mcm rasa gas mcm cecair jus dari perut pula naik ke tekak😵‍💫 pedih giler tekak. Taktau nak buat ape dah ni.

7mo ago

Sy sis sampai g klinik 3pg sesak nafas gastrik doc cakap..perit sgt 2-3 kali jgk kena lepas trims3

sy dr awl preggy smpi skrg dah nk msuk 37 wks still ade pedih ulu hati.. tp klu time baring tu sy kne sy just baring mengiring ke kiri je.. pstu die hilang la.. tu klu sy la..

Saya 35w5d. Memang rasa pedih ulu hati dan rasa berangin sebelum tido. Kalau sendawa tu, rasa pedih tekak2. Tak selesa betul.. 😫

sama mcm saya sis..kalau nak tidur, saya akan tinggikan bantal, xhilang sepenuhnya tp kurang la sikit rasa pedih tu.