Scan tak tally

Tadi sy pergi scan sbb pg td nampak macam ada darah kat panties..Lepas tu guna pantyliner takda pulak tp bila lap ada sikit kat tisu..sepatutnya ikut lmp 7w6d tp scan dokter bagitau kantung size 6w4d..Normal ke ?Tp dokter bagitau kedudukan kantung cantik sbb dekat atas..Sy risau sbb 1st dulu gugur week ke 16..dokter takda bg ubat kuat sbb kan br nmpk kantung..just suruh repeat scan 2 minggu lagi untuk tengok progress..

Scan tak tally
15 Balas

time scan tu doktor mesti cakap ayat ni kan? “normal je kalau tarikh scan dgn kiraan lmp berbeza smggu”. ke awak tak pernah dengar huhuhu. doktor selalu ulang cakap benda yg sama . so tk risau pape pun. scan tu mesin je. awak scan tempat lain nnt dapat kiraan lain plak. sy scan baby 14 weeks pun doctor ukur kepala kaki baby ikut 13 weeks pnye. berat smua normal so tkde ape yg perlu dirisaukan. unless nanti lagi 2 weeks kantung duk size tu jgak, mmg lain macam lahh

beza seminggu je, takpe normal lagi.. Kes saya lagi teruk, beza sampai 3minggu.. mmg direct refer ke Dr Pakar ~ takde g jumpa Dr biasa.. tapi Alhamdulillah, baby saya sihat.. heatbeat sihat.. membesar dgn sihat.. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.. saya time baby dah 8w, dah nampak jantung kelip2..

Normal sis. Saya dulu pun sama tarikh tak tally. Nanti bila dia dah membesar makin tally lah. Jaga diri ye. Bedrest je jgn buat kerja apa2 esp kerja berat. Saya pun dulu ada spotting brownish for a week jugak. Doc takde bagi ubat kuatkan rahim pun. Saya dapat mc seminggu. Seminggu tulah saya bedrest langsung takde buat kerja apa2. Masak pun tak. Semoga dipermudahkan urusan ye

1y ago

Sy dah keguguran sis😊semoga ada rezeki sy lepas ni🤲

saya pun pernah keguguran 12week ..selepas 2bulan dekat balik,awaltu masa tau mmg takut sbb prnah keguguran janin x menjadi..scan lari 2week last trikh period ...alhamdulillah skrng dh 7bulan dh kandungan saya..semoga sis dengan bby sis sihat🥰

UPDATE:Sy br keguguran lagi sekali semalam😢doakan semoga selepas ini ada rezeki sy..sy doakan puan2 yg sedang menanti akan dikurniakan zuriat tidak lama lg dan puan2 yg sedang mengandung, semoga dipermudahkan urusan hingga bersalin nanti❤️

1y ago

Semoga ada rezeki puan lepas ni untuk dapat baby. Yang penting sentiasa sabar dan tak putus asa. Enjoy the process. Saya pun pernah keguguran, jadi saya faham kekecewaan tu.. Saya doakan puan tabah

Sy masa pregnant kali ni 6weeks trus jumpa doktor swasta bgthu prnah gugur sblm ni, then dia trus bg ubat kuatkn rahim.. Klau kk mmg xde bg..

1y ago

sama sy pon da gugur 2 kali. kali ni pregnant terus g swasta and bgtau. tp dokter xbg pon ubat kuat rahim sbb dokter kata selagi xde heartbeat selagi tu xbole bagi.

Saya dulu masa early pregnancy pun scan tak tally juga awak. Tapi dr kata kalau beza seminggu okay je. Doa banyak banyak ya moga menjadi.

Kalau period x tratur normal je tu.. saya 7w scan nmpak kantung size 5w5d.. pastu 9w scan nmpak dah baby size 8w with heartbeat.

Doktor sy ckp, ukuran saiz bby yg btul2 dpt tentukan brpa week pregnant..kalau saiz kntung xbrpa tepat..so tu normal😊

1y ago

Yg tepat ikut ukuran scan bby sis..sbb ada stgh org lambat proses persenyawaannya..lmp cuma anggaran..

Kalau ikutkan xda mslh perbezaan dlm scan tu sbb xbyk sgt lari +-2w.. melainkan period irregular la..