Tanda nak bersalin

Tadi pergi check up dekat KK, nurse rasa perut saya mengeras. Nurse cakap itu tanda nak beranak. Ibu-ibu boleh tak share, betul ke ada sesetengah orang tanda mengeras pun dikira nak bersalin? Walaupun tak turun tanda darah atau air ketuban? Saya baru 34 minggu.

6 Balas

37w3d.. kerap jg mengeras tp xda sakit contraction. pangkal pelvis je ngilu2 masa berdiri or berjalan . ank 1st & 2nd mmg contraction dulu pastu kelur lendir bercampur darah , bru gerak ke hosp. tp yg 3rd ni mmg dr awl kehamilan xsama mcm sblm ni , kali nii saya langsung xda alahan. smpikan x sedar yg tgh pregnen . kalau sblm nii mmg alahan teruk sbb ada gastrik.. muntah loya xpyh ckp , smpi ke 3rd trimester masi ada.. kali mmg nii mmg xda langsung..

saya 34weeks 4days pun dah start bahu mengeras .. sekarang ngilu bahagian ari-ari .. start sakit perut .. perut dah menurun banyak .. jerawat period dah mula keluar sebijik .. hidung dah kembang semacam .. kerap sakit tulang bontot .. 😅 doc bagi saya 2minggu sebelum tarikh due date asal ..

sy smnggu mngeras semakin ari mkin kerap n lme..mse tu 35 week..msuk 36 week ade app kk..misi rse kple bb dh kebawah sgt..blk kk sy g klnk swasta..chek ve dh 4cm..xde sakit n tanda..smpai spital 5cm.ank ke6.ank2 sblm tu mcm tu gak just mngeras

2y ago

kene alert klau mngeras kerap dn semakin lme tu tande dah..wlau kite rehat n ubah position pn xhilang..keluar lendir pekat bergumpal tebal bercampur darah..bocor air ketuban..sakit segugut semakin kerap n kuat.tande2 kdg x sama pd setiap mommy

Tanda awal tu sis. Mcm saya anak ke 2 dulu. Dah boleh ready keperluan nak bawak ke hospital. Masuk 35w baru turun tanda,darah. Pi sepital docter check dah bukak 5cm. Terus masuk LR.

assalamualaikum nk tnye ibu ibu yg 35weeks tu...kpala bb ke bwah...tpi mngeras aktif...tpi rase sakit kjp2 lps tu mngeras smla...normal ke mcm tu..

Tanda awal tu... Pelbagai tanda kandungan bersedia nak beranak. Perut mengeras salah satu tanda awal.

2y ago

Mudahan kita semua menghadapi kehamilan dan proses kelahiran dgn baik tanpa mudarat 🤲🌻