Betul ke sebelum 12weeks kena buat buku?

Tadi call KK untuk dpt kan appointment, ni dah masuk 5weeks dapat appointment dari KK untuk dtg tarikh yg dia kasi 18.1.2021 dan masa ni dah masuk 12weeks..perlu ke confirmkan balik tarikh atau ikut je tarikh yg dibagi. Sebelum pergi kena booked dkat mysejahtera tgk date untuk next month masih kosong.. Tapi KK bagi date yg agak lama untuk buat buku dan check... #firstbaby #mommybuntu

24 Balas

setiap Kkia(klinik kesihatan ibu anak) ada term mereka sendiri. ada yg 7 week, ada 10 week,ada jgak 12-13 week. cara sy nk confirmkan pregnant, lepas buat upt dkt rumah,sy p KK(klinik kesihatan) bgtau masalah period lewat 2-3 minggu mcm tu,then doctor akn request buat pregnancy test. dpt result positif terus p booking date dkt kkia. klau rasa nk scan kena p swasta, scan 2D dlm rm70-80 mcm tu.. pergi scan je,jgn ambik sebarang vitamin/ubat apa2 nanti hrga jd mahal 🤭

dulu klu dtg nk buka buku lebih 12 w biasa nurse mmbebel.. skrg sbb cobid ni kan kne buat mcm2 prosedur online jadi lebih hari pon tak apa.. tpi cubalah gi klinik swasta utk scan senang KK nk buat panduan.. sy buka buku mse usia kandungan 12w 5d

4y ago

nanti doc kk akan call utk tanya details pasal kandungan. mungkin nnti blh tanya doc psl appointment date 🙃

saya 13weeks baru buka pink.. kk bagi datetu.. xsemua kk sama.. ada separuh kk 10weeks.. ada yg 12 weeks.. tp sy check up dkt private & kk... klu nk tahu perkembangan.. g private, klinik yg utk scan 2d jer.. bawah 100 xsilap...

ikot je date yg kk bagi . sebab saya pon baru lepas call kk nak buat appointment . skrg 8week . saya dapat tarikh 18/12 . masa tu kandungn dalam 10week . mungkin dorang nak hadkan org time covid ni .

4y ago

Kalau dpt bulan 12 takda risau mana. Sebab buat masa skg takda checkup dkat Mana² pun. Risau jugak lama sgt kan, sbb still nak tau perkembangan baby.. 😅

ikut date yg kk bgi . sbb stiap appoiment kk dh tulis siap2 dlm buku sbb nk hadkn org time covid .. tp yg pnting skrg sis g farmasi bli asid folic yg 5mg tuk ibu mengandung. nk tnggu kk lmbt lgi.

4y ago

Boleh tau tak KK set appointment biasa akan ambil nama untuk tulis di buku ke tak ye? Sbb saya call dia terus bagi tarikh sahaja. Takda amek nama untuk booked time call dan online. Masa call tu saya di pass dkat 4org nurse dan bila tnya kenapa takleh booked online untuk tahun depan tarikh yg diberi(nurse ajar booked time call) dia pass lagi ke org lain. Itu buat saya ragu²...saya dah beli asid folic 😁

Boleh je sis. Saya pregnant masa 6 week call kk and diaorg set appointment masa 11 week. Ikut je tarikh kk bagi. Sbb skrf covid so diaorg limitkan appointment utk satu hari.

4y ago

Ohh baru faham sebab apa, saya ragu² takut dorang salah bagi tarikh sbb masa nak booked online dkat mysejahtera tu untuk bulan 12 ni masih bnyak kekosongan untuk KK tu. Dah lah nak booked untuk bulan 1 tahun depan belum boleh tick lagi😅..

lamanya appointment tu. sy 5 week da buka buku. lgi2 ank pertama. cuba call lgi , klau msih kne tgu 12 week. awk follow up di swasta je dlu. asid folic jgn lupa mkn.

Ikutkan sebelum ni selewat lewatnya 12 minggu. Tapi skrg musim covid. Tak pe. Ikut je tarikh KK bagi. Sambil2 tu boleh beli dulu folic acid dkt farmasi.

sya mula2 pun mcm tu.. tp trus declare deabetis type2.. trus 6week dh bkk bku.. klu xde risiko or penykit mmg lepas 10week..

4y ago

Ini yg saya risau, saya taktau kandungan ok atau tak.. Dah lah 1st preggy and amek masa yg lama nak ke KK. Nak check di swasta mahal pulak.. Tak mampu 😓

Saya masa preggy 6m 2h doc dh suruh bukak buku sbb pregnancy with iucd+dm+darah tinggi. 😙