Punca gugur

Tadi ada terbaca pasal pasal ibu keguguran. Orang kata kita tak boleh sediakan barang baby awal2, nanti baby nak keluar cepat. Tu pun boleh jadi salah satu punca gugur. Logic ke benda ni?#mommybuntu #pregnancy #1stimemom

18 Balas

jangan terlalu gembira kelak akan berduka.. Ustaz saya pesan hidup kita kene sederhana dalam semua perkara dan banyakkan brharap pada Allah bila terima sesuatu yg menggembirakan atau mendukakan kerana Allah yg Maha Mengetahui yg terbaik untuk hambaNYA.. . DIA akan beri ujian kepada mereka yg disayangi untuk kita lebih dekatkan padaNYA supaya tak lalai dalam hidup.. Semoga kita semua dilimpahkan dan dikurniakan rezeki yg berpanjangan dalam hidup yg dipinjamkan... 🤲🤲🤲

sy dlu 5 bulan dah lengkap semua brg. masa 6 bulan dah start basuh2 semua baju2 ank, label semua brg2, susun elok supaya kalau emergency,suami senang nk tlg sb ada label semua. 34 wks, sy terus kena warded sb baby sy kecik. warded smpi 37 wks utk czer. mujurlah sy siap kan semua awl2. senang suami, tak kalut2 dah. masa tu 1st time. kalau last minit, mst suami pon pening kesana kesini dgn kerja lagi. so..better prepare awal2 segalanya.

mitos. nak beli baju baby awal ke lambat ke tiada kaitan. tak digalakkan beli baju awal sebab, takut kandungan tak menjadi, nanti tengok barang baby, makin sedih dan emosi. pendapat saya, ada duit, nak beli, beli. nanti takda duit, tak dapat beli. ekonomi sekarang bukannya bagus mcm dlu.

x la..mungkin org dulu2 tkut Ibu dah siap kn brang anak, tp Kandungan gugur tkut tringt atau sedih mungkin la mereka pkir mcm tu...tp sy start 13-14w mcm tu dah start beli 2-3 barang,next month pn mcm tu jgk lama2 complete dah..insyaAllah x ad ap2 kita niat yg baik2 pkir yg baik2.

sebnarnya org tua tak bg kita excited sgt.. ade yg kate kandungan da 7 bln da bole beli brg2 bby.. sbb start 7 bln da kira anytime bby bole kuar.. same gak klu kita cek pregnant.. jgn excited sgt.. baru 4 week da pang pung pang.. bile pi scan awal, tak nampak da kemurungan... 😅😅😅..

In fact x logik sbb org tua pon ikot dri petua dulu2 ' Jgn Over Excited Takut Kecundang Kemudian Hari' betul x? Petua org tua ni ada yg fakta n mengarut..Kita just ikot yg boleh diguna pakai je sis yg lain berserah je..

Xde nya. Saya xde la awal sangat beli tp sebelum 8 month dh hampir 90% lengkap.. Pastu kena induced sebab gdm, tu pun ssh dia nak keluar.. Bagi saya prepare la sikit2 so tak rasa terbeban bila beli sekaligus..

Ggur bukan sebab beli brg awal,gugur sbb bby xboleh survive atau ad mslh kecacatan ke cmtu, sy beli bju bby time 15w ,smpi dah 36w last beli stroller ni tunggu carseat pulak, baru lengkap, beli sikit2

bukan baby cepat keluar..cuma org tua2 takut kita over excited dan ada berlaku apa2 pada kandungan kita lebih sedih..

Takdernyer Macam Tuhh .. Saya Pown Beli Barang Baby Ciked² .. Ikut Bajet Arr ..