Need advice

Sya pregnant ALN 6 bulan, kursus nikah dah buat. Tapi bf sya mcm main main pula. Mcm tknak kahwin, tknk tanggungjawab. Sya stress. Sampai tahap nk bunuh diri, google cara bunuh diri. Saya penat, tak kuat dengan semua nih.

27 Balas

ya allah ingt tuhan sis , ingt baby dlm kandungan tu kesian dkt diaa , dia tkk salahh .. tkpehh jgn hiraukan apa yg org kata . manusia tk lepas dr kesilapan . maybe allah nk bgi org yg lebih baik dr bf sis tu ke ? mungkin allah nk bgi pengalaman dlm hidup sis .. positifkn diri sis .. allah tknk hamba nya bunuh diri , dose besar tuu ..

Sis tlg jgn bunuh diri kerana lelaki tk guna dan tk layak utk jd suami awak. Anak itu tk bersalah. Yg bersalah awak berdua. Jd tlg jgn tambah dosa lg. Kalau dia xnk bertanggungjawab, sis cuba cari tmpt berlindung sementara utk bersalin nnt. Lepas tu cari kerja dan sara anak itu. Saya doakan moga sis dipermudahkan urusan.

Ni bf adik yg nk pergi belajar tu erk.. Yg mak dia x nk bg kwin tu sbb malu.. Adik umur berapa dik.. Akk rasa.. Adik call talian nur 15999.. Sana ada pakar dan bantuan untuk kes mcm adik ni.. Adik jgn buat bnda yg x baik.. Akk tahu, berat bahu adik skrg.. Tapi in sha Allah dik.. Bahagia itu pasti ada..aamin yra.

Jangan fikir yg bukan2 sis. Positif ya, bincang elok2 dengan bakal suami. Kalau betul dia taknak, insyaAllah sis boleh harungi sendiri. Baby tu darah daging sis, fikir positif demi baby ya. Kesian baby tu, dia syg sngat dekat mama dia, teringin nak tengok dunia. Semoga Allah permudahkan

Klau dia xnk kawen main endah x endah je, baik xyah kawin dgn dia. Lg serabut nnti, byk luka hati dlm rmh tgga, dan terikat. So, buat msa skg hadap je smua ujian ni tanpa dia. Psl ank, blh bincang dgn fmly yg trdkt. Lupakan jantan yg x brtggung jwb tu.

Jangan lah sampai bunuh2 diri dik oii..banyak cara boleh selesaikan masalah...kalau x nak baby dalam perut tu boleh refer pada pihak kebajikan..nanti dorang boleh amek baby tu...kesian kat anak tu... Dia pon nk juga merasa hidup kat dunia ni... Bawa2 berdoa.

Ya Allah.. Bwak mngucap sis.. Ksian bby dlm perut tu.. Dia tk brsalah pun.. Klau awk rsa bf awk cm main2 je nk kawin ngn awk, awk peduli kn je dia.. Mngkin tu slah 1 pembawakan bby.. Awk positive kn pkiran awk je.. Jdi kn bby dlm perut tu pnyemangat hdup awk..

Istigfar byk2... Byk jalan penyelesaian. If x kawin pun. Bayi yg dikandung still boleh hidup. Dgn izin Allah. Jgn tambah dosa sebagai seorang pembunuh. Cukup Sampai situ je salah n dosa you. Mula hidup baru dgn anugerah Allah iaitu anak :)

Idup ni indah sis... Even berat mcm mna dugaan sis... U need 2 be strong💪 do it 4 u baby & urself. Law rsa trlampau stress... Just cry... Luahkan smua sakit d aty tpi jgan smpai mo bunuh diri... X brbaloi tuk smua masalah tu.

Better jangan kawen . Doa dapat kawen dengan org yg bertanggungjawab. Nanti nak hadap muka suami yang perangai tah pape lagi pening. Jangan sebab org lain . Anak kita jdi mangsa.