Sy preggy 8mggu...tapi mengalami morning sickness yg amat teruk...smpai buat sy stress teruk.

Emosi terganggu teruk ..disebabkan morning sickness...kadang2 ada rasa nak bunuh diri...sebb tak Tahan...

4 Balas

saya faham rasa tu. saya mengandung kali kedua ni..sama juga morning sickness mcm anak first.. saya pun tertekan, sbb saya susah nak function mcm org lain. saya tak boleh makan mcm org lain, setiap masa loya, ade masa muntah, ade masa terlampau pening. saya slalu gak ckp kt husband, saya nk bunuh diri, xtahan..husband ckp, takpe sabar lagi sikit, nnti hilang la morning sickness tu..mmg dia byk cover keje2 saya kt rumah. saya bersalah, tp saya xlarat nk buat ape2, xboleh memasak lgsg, saya tak suka bau makanan, selalu beli je..tambah lagi ade anak yg dah melasak semua. lagi satu, saya mmg pesakit mdd, semuanya terasa susah utk saya lg2 dgn penyakit mental yg dah sedia ada ni. awk kuatkan semangat ye..slalu lah luahkan ape yg awk tanggung tu. jgn simpan sorg2. morning sickness ni salah satu petanda kehamilan yg kuat tau. sabar sikit lagi, nnti akan hilang.. awk tak keseorangan tau. nnti awk akan nmpk progress baby membesar, awk pasti akan lega dgn semua yg awk lalui. besar pengorbanan ibu2 mengandung ni, besar juga pahalanya..

Faham rasa tu macam mana. Saya pun morning sickness teruk jugak. ada satu malam tak tidur asyik loya dan muntah je sampai pagi. Esok tu tak kerja pergi klinik. Dr cucuk untuk hilangkan muntah2 . Alhamdulillah kurang dah. Dr pun bagi saya ubat alahan. Kena kuatkan semangat ya.

Cuba mnum susu n alas perut sikit mkn roti. Sy dr bg mkn veloxin sbb kerap mual mmg stress dbuatnya dh la sy bipolar. Berperang dgn mental mintk brtenang.

jangan give up sis. ni semua dugaan dan cabaran nak dapat anak. kalau teruk sangat, boleh check dengan doctor. dia akan prescribed ubat