Berapa lama baru boleh mengandung selepas berhenti guna perancang kehamilan?

Sya guna perancang suntik selama 3 tahun..kemudian sambung makan pil 2 bulan(bulan 8 & 9)lepas tu sya berhenti dan x guna apa2 perancang sudah..last haid sya 2 hb 10 dan sampai sekarang masih juga belum datang haid..hari ne sudah 27 hb 11..adakah d sebabkan oleh kesan perancang?

6 Balas

Kalau makan pil tak lame rase nye untuk stabilkan balik hormon.. Macam saya 3 tahun lebih nk dekat 4 tahun jgk la amik inject setahun jgk lah mase untuk stabilkan hormon baru lekat.. Sekarang tunggu mase je nak bersalin😁doakan saya ye 😁😘

Saya ada terbaca , kalau ambil 3 kali ubat turun darah period boleh reset semula cycle period . Sebab kadang ambil perancang kan period jadi tak tentu hala . Tapi apa apa pun awak boleh pergi klinik consult dengan doc

Sy pn ambik perancang suntik setahun lebih . Lps tu sy brhenti . Ambil masa 6 bulan jugak untuk mengandung blk sbb mgkin kesan dr perancang tu . Dlm masa 6 bulan tu jugak nk stabilkan blk haid

Haah..klu mkn pil perancang klu stop dye mcm ganggu sikit kitaran haid..tp xlama pastu okay balik... Yg jd kat sye la

mungkin kot sbab Sy juga gunakan bgtu haid tidak datang semenjak hanya 4bulan shj dtg haid skrg mau 2bulan daa

Oo..ok Tq..