lama x datang bulan

Haii mumy" ,saya nak tanya ,ne saya dah 3 bulan x datang bulan ,selepas saya ambil perancang suntik ,kemudian saya stop perancang suntik dan saya sambung peracang pil ,kenapa ya ? Adakah ini normal ?

1 Balas

Sis. . Dinding rahim menebal utk bg sperm n ovum menempel strusnya utk persenyawaan. Jika xda yg menempel dinding td akan runtuh maka jadilah period. . Utk kes xdtg bulan bila cucuk. Ubat perancang mcm depo/pil/implan fungsi dia xbg dinding menebal. Utk elak persenyawaan. Bila priod xdtg mksud dinding xmnebal. Which is good. . Klau priod 15hri. Lpas lpas 15hri msih ad drah stompok2 , spoting kita sebut. Tu means dinding rahim msih menebal skit2 dan runtuh skit2. Pun normal. Lpas 15hri kita istihadah dh. . Tp kena tahu ovulasi ttap brlaku wlpun xdtg prios mksudnya ovum ttap ad. Klau jumpa sperm bolei jugak mgndung tp low risk lah. . Doc yg ccuk sy 3 tahun dh xdtg priod . Dia ambik depo. So jgn bimbang xdtg priod.