alami tekanan selalu

sya duduk dlm kalangan toksik lama dah.maaf lah sya ibu tp sya tak faham mak sendiri pelik.dia stress katanya sbb ketiadaan abah dia kena usaha banyak.smpai dia maki2 orang marah2 orang.alasan nak orang tlg dia.dulu arwah ada dia marah seorang sampai habis dia marah yg lain.saya kan anak sulung perempuan anak kedua lelaki.sya anak perempuan dia halang sya tak bg sya nikah.bila sya nk jugak nikah dia kata sya gatal.sya berdegil sya nikah juga.tak ada kenduri.dah sya nk brkawin pun sya dh ckp dkt dia.sya mintak restu mak tu tp dia penghalang.smpai ada 1 laki ni lari mcm tu ja sbb dia letak hantaran 20 ribu alasan dia nk tgk sifat laki.tu tp bila di pujuk mmg dia tetap nk letak.sya sedih sbb membelakangi dia kawin tp sya kawin akad nikah tanpa kenduri.nk tau apa jd.dia kata sya gatal.dia malu ada anak mcm sya.kawin tak dak kenduri.malu nk ckp dkt adik beradik belah ayah.padahal sya kawin.adik sya lelaki skrang dh besar.sya rasa nak menangis sbb adik sya dia sibuk cari pasangan baru 26 tahun.adik tu lelaki.sibuk nak cari yg baik2.saya ni jenis duduk rumah ja tak reti nk social.tp di suruh keluar cari duit dulu waktu muda.kita tak reti social laki2 kacau selalu.salahka sya ambik keputusan sya jaga maruah sya supaya tak jadi lagi buruk.laki2 liar bnyak dtg gangu.sya di uji dgn pasangan.pasangan saya hilang kerja.selepas kawin 7 tahun sya tak pernah duduk rumah mak sya ni.ni kali pertama sya balik dgn anak.bila mak tak bg menantu duk sekali kami berpisah tak duduk.tp seorang ibu alasan stress urusan dia.asyik ulang2 tak suka sya duduk rumah dia.mak dia nyanyuk ada tersalah buat apa tak tau.dia marah habis dgn sya.sya tak sihat sya ada masalah gerd dan anxiety dan lutut sya bermasalah mcm orang tua.tak boleh buat kerja banyk2.nak panjat tangga susah.sbb terhantuk dgn objek keras.sikit ja terhantuk boleh ubah hidup sya drastik.sya pun stress anak sya nk sekolah dgn baby pramatang dlm hospital suami tak dak kerja tetap.tgh usaha nk cari duit.dia asyik bunyi dia ja bermasalah.dlm dunia ni dia seorang ja.dia nak paksa sya tlg dia. dia nak paksa sya tlg dia sya takkan tlg sbb anak sya pramatang nk balik sya kena jaga dia lagi. masalah kesihatan sya lagi.kalau sya sakit atau tertiba kaki sya tak boleh jalan mcm tahun 2022 dulu sapa nk jaga anak2 sya. sepatutnya anak lelaki dia lah yg bantu dia give and take lah.walaupun dia tak suka sya dari dulu sya banyak tlg dia waktu niaga.dari umur 6 smpai lah umur 20 lebih. ni waktu sya jaga diri sya untuk anak2.sya baru 32 tp sakit dh menimpa. setahun kaki sya bermasalah.sya menagis2 mintak dkt Allah bg pulih kaki sya.sbb sya dah tak mampu jalan nak panjat pun tak boleh tangga.suami sya yg banyak tahu dia bnyak tlg. dia kata nk pgl suami nk suruh suami cari rumah nak sya keluar dari sini. smpai mcm tu ka mak.dulu sya syg dkt dia saya sanggup buat apa saja. tapi bila waktu sya susah sya tak mintak duit depa. sepanjang kami laki bini tak dak duit tak mintak.kami cuma tumpang rumah ni ja.sbb rumah sblum ni duduk dgn jiran india bermalasah. kdg2 sya pelik sya pun seorang ibu.benci apa pun pada anak takkan smpai halau dan tak faham. sya letih orang lain buat salah.dia petik2 habis pasal orang lain. dia kata sya ungkit pasal najis. ceritanya tok sya tu dia ada masalah kencing berak merata tp tak nak pakai pampes.dia ckp sya ckp kasar dgn dia ayat kasar katanya. padahal sya duk tegur anak sya. sya bukan sindir depa.anak sya degil dia tak tau pasal najis2 dia main rembat ja duduk atas tempat yg kena air kencing lepas tu naik duduk tempat sya solat. saya marah anak sya.sbb anak sya bukan boleh ckp baik2.dia nakal suka buat perangai. sejak situ dia asyik sindir sya kata sya ni pembersih.tok sya pun sama.Apa salah orang solat jaga bab najis. dia ckp dia terasa hati.sya diam kan. itu yg depa nak.bila sya diam kan dia ulang ulang ulang marah.sindir. solat lah mana mampu ada najis ka tak.sya nampak anak sya pijak air kencing.sya sedia kan kain dkt pintu untuk lap. sya ckp garang dgn anak sbb dia ni 10 kali tegur 10 kali tak ingt duk sama.depa marah sya kata dah sya duk rumah ni dah sya duk rumah ni.agak lah bab solat pun main ka? biasalah budak pijak .habis dia pijak sya didik anak sya.sya suruh lap kaki suruh itu ini. sya tak boleh berdiam najis...sya dh tak mampu bertahan dgn keluarga mcm ni halau halau halau.benda kecik ja.sya berdiam dia ulang2 ckp.sya bunyi dia marah dia suruh keluar.toksik sgt2 mereka ni.smpai sya stress sgt2.ibadah sya pun kelaut sbb kaki ni masih masalah.Allah ja tahu ujian besar yg sya terima.sya kena marah kena maki kena mcm2 dgn ahli keluarga sendiri. sya tak nak stress sbb ank pramatang sya nk balik.sya nk jaga dia. buntu ya Allah sgt2 buntu. hati dah mula nk membenci. dia kata dia buat mcm ni sbb nak tlg tapi dia tak membantu pun. dia asyik buat air mata sya mengalir. ibu yg tak memahami smpai tak sabar2 waktu kami di uji paksa2 kami.tau ni rumah dia. tp takkan dia tak di uji nanti

1 Balas

sis saya pun datang dari keluarga toksik kisah sis pun lebih kurang sama dengan saya , saya faham apa sis rasa sedih tu allah je tahu hati kita sebagai anak bila kerap sgt disalahkan , saya sekarang bawa diri dengan suami hidup sendiri , saya harap sis kuat tabah banyakkan doa tawakal allah tak uji hamba dia kalau dia tak mampu , moga urusan sis dipermudahkan.