Anak 1 Tahun 7 bulan dan kelakuannya.

Assalamualaikum mommy's... Saya ibu yg bkerja, tp sya mcm risau tentang ank lelaki sya ni. Mase umur dia 18bulan nurse ckp ank sya speech delay. Tp sya x rase begitu..sbb dia kadang bole sebut "abah"baba"ibu"bu"allahuakhbar"byebye"terima kasih(dlm pelat)" tp kebanyakan dia cuma sebut 1 suku kata je.. ee ..ba...tu.. dh g jmp doctor pertuturan. Mereka kata ank sya normal lak. Tp nurse ckp speech delay. Pening kepala sya nk terima yg mne 1. sya n suami mmg sllu bckp dgn dia. mcm sya nk hntr dia ke umah atok dia sya bkerja.sya akn ckp pd dia..' kita pergi umah ATOK' sllu sya sebut atok. Dia dia msih xnk ikut. Atau dia leka tonton didi & friends, Omar Hana ke dia xnk dgr sya kata ape kt dia. Klu kita panggil nama dia..dia fhm dan toleh ke sya atau ayah dia. Skrg umur dia dh 1 Tahun 7 bulan sya pon agak risau knp dia masih ambil ape2 barang mesti nk masuk dlm mulut dan gigit. Sya pon x fhm, umur dia dh dekat 2 tahun. Sya sangat la risau. Baru2 ni lak. Mak sya yg sllu jaga dia siang hari waktu sya bkerja..mak sya kata ank sya mcm hyperactive, asyik main je 1 hari xnk tdo..xnk rehat.. Dh ptg bru nak tdo, mcm ADHD. Sya sbgai ibu rase risau la. Semua kata ank sya ibarat mcm x normal. Suami sya kata ank kita biase je..normal. suami kata bdk dalam umur 1-2 tahun mmg mcm ni. Sya dh buntu. Xtau nk kata mcm mne.

2 Balas

Kalau sis risau sangat better bawak jumpa therapist Sekarang banyak pusat therapist Better check dari awal Kalau takda apa normal bagus Jangan jadi macam kakak ipar saya… Mil saya nurse keja hospital dia perasaan something wrong dengan cucu dia so dia cakap dengan kakak ipar saya suruh bawak jumla doctor, tapi kakak ipar n suami dia tak leh terima dorang cakap normal macam tu hyperactive panjat2 cakap pelat, sampai la anak dia masuk darjah 1, cikgu cakap anak dia ada masalah mild autism… lepastu baru dia bawak anak dia jumpa therapist n kena on treatment every month… Kalau rawat dari awal insyaAllah boleh okay macam biasa…

Better jumpa pakar kanak2 sis..bgtau masalah u biar dorang asses klu u risau.. sbb bab tumbesaran stiap anak ni lain2..insyaallah ok je

1w ago

ye betul sis.