puasa

Sya bru pregnant 4weeks,kalau puasa xpe kan? Adee effect x?

38 Balas

Klu xde masalah kesihatan,xmabuk teruk, x muntah2 yg teruk,tak cirit birit yg teruk,tak hydrate ok je puasa. Tp,klu dh lembik,muntah2,pitam xpyh la puasa. Sis trimester pertama kan, normally tidak di galakkan berpuasa sebab janin masih terlalu awal & tak berapa kuat lagi. Berkenaan hal nie jika rasa ragu2 boleh jumpa doktor or nurse,minta pendapat dari mereka yg arif. Yelah lain org lain tubuh,lain Cara,lain pembawakan. Sini kita boleh bagi pendapat je,nak lebih detail better refer pada yg arif.

Kalau blh puasa selang sehari. Sbb awal lg tu. Janin perlukan nutrisi cukup utk berkembang. Misi sy pun suggest selang shari. Tp sy x puasa pun even skrg xde alahan pape. Sbb risau perkembangan baby. Plus pnh gugur 2 kali. N now pun dah 14w mcm tu

Sy nk masok 37week..hari first jer puasa ,itu pun baby lmbat bgerak..hari kedua smpai la ke hari ini..xpose da..takotkan baby lmbat gerak dan perot cepat lapar..tadi pergi klinik pun misi pesan kalau tak larat puasa jangan paksa..kesian baby nanti

Bnyk dh orng ceramah dlm ni. Benda common sense. 4 minggu tu janin baru nk jadi baby tau, belum terbentuk lgi. Awk rasa kalau awk puasa janin tu bertahan x? Kalau rasa senang dpt anak, silakn ambik risiko

Saya bru dpt puasa dua hari ja. Lps ni tk mau teruskan. Byk saya baca dalam ni bila puasa efek pada janin pada awal kandungan. Bak kta suami saya. Puasa boleh ganti, anak hilang nak ganti mcm mana kalau salah kita. 😢😢😢

Consult dgn doktor dulu mommy. If xde masalah kesihatan, puasalah. Jika rasa xlarat sgt dh berbukalah. Jgn paksa diri, baby baru nak besar. Jaga bebaik. If rasa mual dh pepagi tu xyahlah puasa... Mnum susu bbyk ok

Saya baru balik dr klinik,pregnt kali ke 2 lepas kguguran taon lpas.. Ttc 7y.. Saya ada tanya doc td tentang puasa semasa hamil.. Dia terus bagitahu dia x galakan puasa time hamil.. Lg2 kndungan masih baru.

Kandungan masih baru... Janin baru nk membentuk... Seeloknya x payah lah... Takut x dpt khasiat yg ckup risau papehal... Klau dh trim ke 2 atau ke 3 maybe okay sbb die dh cukup sifat

Tak jadi masalah cuba puasa, kalau rasa memang dah tak larat atau tak tahan sangat boleh berbuka. Yakin dengan kuasa Allah.😊 bila lakukan kerana Allah insha Allah dipermudahkan semuanya.

4y ago

Ok tq sis.. lg pn sy xre alahan lg,lps tu sy dh tnye nurse n dorng ckp blh

1st trimester tak digalakkan puasa..takpe pon kalau tak puasa ..tak perlu nak rasa bersalah..fikirkn anak dalam kandungan..nanti pape jadi menyesal pula..puasa kan boleh ganti..