Ada x kat sini yg kna paksa bersalin awal 36weeks?

Sy xda problem apa tp baby besar ngat esok doktor KK suruh pegi PAC utk reassess, katanya mungkin kna bersalin awal.. 36wks 1d baby dlm perut ni dah 4kg. 3x minum air gula xda gdm tp weight gain mmg xboleh kawal 😓 Update : sy baru je blk dr PAC, alhamdulillah xkna paksa bersalin tp dapat tarikh czer mggu dpn. Cukup 37wks dr suruh czer terus 🥺

9 Balas

Samaaa, risau. Doctor suruh beranak awal sbb baby besar Badan sya kecik je tp perut besarrr betul. Jalan pun tak larat dah. Baby cepat membesar maybe sbb faktor makanan jugak. Tp sya pun takda masalah gula or gdm. Perut ni dah ber urat2 dah. Doc pesan awal, klau dah ada tanda2 tu pergi hospital je terus.

4d ago

Itulah kaki sembap habis dah ni, jalan pon mengah 😓

sama lah sis saya pun doktor dh bagi date 36 ww.. apa nak buat sebab anak akak yang dua sama ceaser.. doakan baby dan kita sehat.. doktor tahu apa yg trbaik untuk kita sebagai ibu..

4d ago

moga sis dan baby takde apa².. moga sehat.. tak lama lagi t2 kan saya pun diorng dh tetapkan tarikh.. semua rasa ada lah.. tapi tu lah apa nak buat jika itu yg trbaik untuk kita dan baby

Saya pun bersalin 36w tp sebab turun tanda. baby scan 3kg so tak kena dexa. Baby sihat walafiat 1 malam je kt hospital saya bersalin 11pagi, esok disharge. Baby lahir 3.1kg

2h ago

kalau awk pergi tu dah nak bersalin sgt rasanya xdan dah dia nk enjet dexa...sy 36w pecah ketuban kat rumah sampai hospital dlm 10minit trs bersalin.so xde kena dexa.ank 1st 28w kena dexa 2das debush debush d montot...

xpe wak,czer je,sy mula dngar org ckp,czer xok la,sakit la apa,smpai takut ...pengalaman dri sendri,xsma org cerita🤭sy czer jahitan kering dlm 1mnggu je,alhmdulillah.ok je czer.

4d ago

terima kasih sis. itu lah, nervous teruk ni. 😢

saya pun xde gdm pe cuma lepas warded sebab aeba amik steroid berat naik dadak. tapi scan baby ok x besar. so far xde lagi la pape cuma dokter risau previa.

Mommies yang ada masalah kandungan atau masalah kesihatan memang high chance untuk induce. InshaAllah semoga dipermudahkan urusan awak.

5d ago

@TT, bergantung pada situasi semasa.

saya 36week baby 2.64kg tk ada masalah apa2 cuma berat badan selalu naik tapi dr tak ada cakap apa2 pun

ank ke 4 kna...scan 4.2 kg..msuk ward..induce berat 3.4kg,girl..

4d ago

sbb scan ni tambah tolak 400-500 gram sbnrnya..kdg2 dpt jmlah besar..kdg2 jmlah kecik..klu scam jmpa besar tp bby kcik ok...kita dh ready..klu scan kecik tiber kuar besar...tu scam yg teramat tu😂😂😂

Masya Allah semangatnya baby..