Baby dlm perut besar boleh trigger contraction ke?

Nak tanya experinced mommies kat sini, kalau baby besar boleh trigger contraction and ter-beranak awal ke? Sy tadi scan utk 34 weeks baby sy semangat sgt dah 3kg... Sy tanya doktor ada risiko bersalin awal x, dia xjawab, tp kata kat saya xpayah bimbang kalau awk bersalin 35 weeks ni awk cucuk je dexa baby awak insyaAllah xkena tahan pon... Allahu takut pulak bila doktor ckp gitu... Sy mmg dah ada masalah lain kna el czer @37weeks, tp adakah risiko budak gebu dlm perut ni keluar lg awal 😥?

12 Balas

in healthy normal pregnancy, baby cuma akan keluar bila both baby & badan ibu dah ready. saiz & berat baby bukan trigger untuk bersalin. yg akan trigger bersalin nanti mostly adalah bila uri dah matang dia akan keluarkan hormon untuk contraction rahim. and bila baby dah engage pun dia akan tekan serviks tu menyebabkan keluar hormon lain untuk trigger bersalin juga. and hormon2 ni kalau keluar awal sangat pun takkan sebabkan bersalin juga sebenarnya sebab dinding rahim belum sedia nak terima ambil hormon2 ni. bila dinding rahim dah cukup matang baru semua tu boleh sebabkan contractions. sebab tu nak bersama suami, lepas dalam pun tak ada masalah sepanjang pregnancy, sebab rahim belum sedia pun nak contract dan lahirkan baby.

xjuga sis sy masa 39w 5d scan dokter ckp bby sy 3.7kg besar tpi xad tnda² bersalin jdi masuk pada 22/8 wlupon due sy 16/8 tpi alhmdulilah 15/8 jam 12.05pg² buta sakit tulang belkg siap² mndi suami siap² smpi hospital jam 1.30pg check bru 2cm jdi checkin wad hotel 5bintang genap 40w je pg tu kerap sakit tunggu dokter check jln dn 4cm nk ke 5cm siap bju bby mandi semuanya tolk ke labor room smpi sna baring pasang dgr jantung bby pecah air ketuban pukul 11lebih nk dkt pukul 12tghr rasa mcm nk teran panggil misi dn dokter tgok kepala bby da nmpk push 3&5 kali kluar la seorg bby girl tnpa koyak jam 12.12tghri.. sy pon tya misi berat bby brp bru 3.01kg je .. hahaha trkejut sbb masa scan 3.7kg hahaha

3w ago

ni kna scam dgn baby la ye.. byk jugak beza tu.. 😅

Depends jugak sis. Saya scan dari awal tiap kali scan mmg nampak baby besar sikit dari average which edd pun makin cepat. 33w 2.7kg, 36w turun tanda & bersalin baby 3kg. Kalau sampai 40w agaknya taktau la brp kg. Tp time saya turun tanda tu doctor kata patutnya 36w borderline premature so kena cucuk dexa tp since dia expect baby mesti dah 3kg so dia tak cucuk dexa. And yesss saya 1 malam je kt hosp baby tak kena tahan & skrg membesar mcm baby biasa malah lebih debab dari baby full term. 8m dah nak 10kg

3w ago

Alhamdulillah 🥰🥰

Anak2 sy semua besar, 1st 3.75kg, 2nd 3.6kg & 3rd 3.75kg. Yg 3rd ni dr scan kecil je 3.2kg tp pakar mmg awal2 dah ckp tak 3.4-3.6kg. Semua bersalin cukup bulan 40w 5d, sulung dpt normal yg adik2 czer sbb lemas. Dlm masa yg sama sy punya pain tolerance pun dah kurang, kalau contractions rs mcm tercabut nyawa.

sepupu saya bby scam. dia pon bersalin awal. salah 1 sb kncing mnis . waktu cek 3.3kg lebih kurang . katanya dkat 9jam dok LR. bila cek rupanya bby besar sngt tu psal xnak kluaq.. kena emergency czer. kluar2 bby 4.4 kg. 😁

sis Sy Bru ni 34w kn cucuk dexa tu mngis skitttt sgt..moga Allah permudahkan segala urusan awak ye.bby comel sgt 34 dh 3 kg ye. Sy hrni 36w bby Bru 2600

3w ago

terima kasih sis... takut pulak kalau keluar debab sgylt xmuat pulak bju newborn dia 😅... tp knp sis kna cucuk dexa awal ye?

Sy skrg 36w.. bby dh 3.3kg.. ada GDM tp kontrol diet.. lg 2 mggu appointment hosp utk dktr decide bsalin normal atau czer

saya 37minggu baby 2.9 knaa beranak awal juga sis. sbb berat, badan mendadak😂. tp mcm da ade tanda sendiri

3w ago

due bila

anak 1st sy branak czer 4.17kg on 40weeks. tp takda tanda apa2 lgsg sblmtu. masuk 40 week tu pn x rasa nk branak lg.

3w ago

Alhamdulillah, lega hati sy ni dpt dgr jawapan mcm ni. Harap budak kecik ni behave la smpai doktor jemput dia keluar 🥰

depends.pd kondisi puan ketika itu.mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

3w ago

terima kasih sis atas doa nya..