Perut rasa tegang yg teramat

Sy w31 skrg.. Normal ke rasa macam perut tegang sangat. Skrg tgh demam pastu ada batuk2. Dekat perut pun sakit kat tmpt tertentu.. Okay ke mcm tu. Pergerakan baby pun kurang aktif lepas sy makan ubat batuk. Lepas perasan benda ni, sy stop ubat terus. Byk bedrest je skrg

7 Balas

Kalau demam kena makan ubat sis. Jangan suka2 stop macamtu. Dr awak tu ada bagi ubat yg sesuai utk ibu mengandung tak? Ada bagitau dia yg you pregannt tak? Kalau demam and batuk melarat lagi bahaya sis. Batuk ni takleh lebih 2minggu nnti jadi infection paru2. Habiskan ubat macam dr prescribe. Pasal baby kurang gerak tu pls rujuk hospital terus. Awak takleh decide sesuka hati tau. Apa2 jadi kat baby nnti nyesal kemudian hari.

8mo ago

Demam sy dh oky sikit, lebih kpd batuk selsema je skrg. Lps maghrib td pun dah ada perubahan pergerakan baby. Lg aktif berbanding smlm after sy stop ubat. Hrp okay jela 🤧

pasal baby kurang aktif awak kena pergi hospital check yeee...lagi satu Klau boleh jng minum ubat batuk sesuka hati...ini tips dari saya ambil madu and lemon campurkan and minum ia akan berkurangan lahh,Klau xboleh lemon sesetengah orang xboleh lemon just buat madu suam and minum,saya rasa itu yg terbaik dari ubat batuk...jng lupa berdoa semoga dipermudahkan semua urusan kita...😊😊

8mo ago

Aamin. Inshaallah. Skrg ni demam dh mcm okay, cuma batuk dan selsema je. Sy pun dah start minum lemon suam. Alhamdulillah baby dh byk bergerak harini berbanding masa ambik ubat batuk.

Better pergi hospital kalau baby kurang gerak tau ? And lagi satu apa2 ubat yg awk nk mkn kena tanya doc ataupun org yg jual ubat kat farmasi tu ok ke tak untuk pregnant woman mkn ubat ni

8mo ago

Sy dh bgtahu awal2 masa nak beli ubat tu dkt farmasi, mmg minta ubat utk org pregnant je. Last time demam masa 2nd trimester, sy ada jumpa doc klinik private. Doc bg ubat yg tak ngantuk sbb keje. Cuma this time org farmasi tu bg ubat yg mngantuk.

boleh mkn ubt batuk ke ? sbb ye saya hari tu 31weeks jugak dmm, batuk selsema, msuk wad.. kna msuk air, dpt pndol, ubt selsema ngn ubt cair kahak je, dr memg xbgi mkn ubt batuk

8mo ago

Last time sy jumpa doc kat pvte clinic, dia ada prescribe ubat batuk, cuma yg dos tak mngantuk. Yg saya beli di farmasi ni, yg sbbkan mengantuk. Sy makan 2 kali je, bila perasan baby kurang aktif mmg sy terus stop.

ubat batuk tu memang selamat untuk pregnancy ke? perut tegang kadang sebab BH. tapi risau kalau baby kurang gerak tu. monitor lagi, kalau merisaukan, call doktor tau.

8mo ago

Inshaallah, terima kasih sis. Pergerakan baby lps maghrib td lebih baik dr smlm.. Alhamdulillah

ubat batuk mmg boleh bg effect kat baby

ubat batuk yg awak mkn tu mmg doctor yg bg ke?

8mo ago

Sy beli dr farmasi je 😥