Perut tegang dan sakit

Saya nak tnya ada tak bakal2 mommy / mommies yg rasa perut tegang pastu sakit.. Normal ke? Sy rasa mcm tu tapi tk ada pun rasa nk pergi toilet.. Also sy baru 16weeks. Thank you #ingintahu #firstbaby

2 Balas

Sakit tapi masih boleh tahan? Takde pendarahan atau pape? Most likely tu braxton hicks (false contraction). Dia macam rahim tengah exercise sebelum sakit contraction bersalin yang sebenar. Masuk 2nd trimester memang akan start rasa sakit gitu. Selagi tak terlalu sakit sampai pendarahan, tkde apa yg perlu risau. Boleh google pasal tu untuk bacaan lanjut ☺️

2y ago

Ya.. Tak ada pendarahan.. Thank you for the info.. Patut laa.. Sb bru masuk 2nd trimester.. 😅 Moga2 baik2 shaja.

Sy ada rasa jgk masa 16w. Sakit tu on off. Sy lebih kepada kembung dgn senak, then pergi checkup semuanya ok. Doktor kata selagi takda pendarahan atau sakit yg melampau, tak perlu risau.

2y ago

Yeke. Sy pun ada juga senak2.. Risau juga baru alami mcm ni. Masa permulaan pregnant tu tk sgt rasa. Thank you for the response ❤️