sy skrg sgt risau sb dh bnyk upt test cek smua ngstif..lwt priod dh 20hri,mcm2 upt dh gna,so knpa ya

Sy sedih asyik 1 line dri mula2 sy test,,pgi ni sy test guna yg digital punya sma jgk..not pregnant..n rsau jgk tkut ad pnyakit yg xdiingini

7 Balas

X payah risau. Kalau nak tau pregnant ke x, terus je pegi buat test darah beta hCG. Terus boleh tau pregnant ke x, dah berapa week. Kalau result x pregnant, mintak dgn doc ubat utk turunkan period. Sy pun buat upt memanjang -ve walaupun dah lewat sebulan. Bila buat test darah, betul apa yg sy rasa. Memang pregnant.

1y ago

Sbb tu penting kena kenal badan sendiri. Tau apa yg x kena dgn badan. Masa anak first sy x expect pun pregnant. Cuma tiba2 terjaga pukul 3am sbb sakit senggugut tp lagi kuat sampai kena mkn painkiller baru reda. Tp sakit tu ulang2 dtg. Sy jenis irregular period jd memang ingat nak dtg period je sbb dah 3 bulan x dtg. Dah pegi klinik, dah pegi hospital kerajaan tp upt negatif. Tvs scan pun masa tu x nampak apa so doc suspek appendicitis dan doc dah plan nak buat operation kalau sakit dtg balik. Hari ke5, sy pegi hospital swasta terus. Doc buat test darah dgn urine. Result darah pregnant. Scan cuma nampak dinding rahim tebal. Doc repeat lagi test darah utk confirm kan sy bukan pregnant luar rahim sbb simptom sy mcm pregnant luar rahim. Tp alhamdulillah bukan. Yg pregnant kali kedua sy memang ada simptom muntah loya. 4 minggu berturut2 buat upt tp negatif. Selalu kalau sebelum period, sy memang akan rasa senggugut dulu tp masa tu memang x rasa mcm nak period langsung. Sbb tu terus dec

sama dengan kawan sy tapi dah gi klinik dah,tapi check and up masih je 1 line je,doctor pun pening nak bagi ubat kesuburan ke tak,sebab doc pun tak pasti,dia risau nanti pregnant pulak,kena suru jumpa balik doc selepas 2 week

1y ago

Sy doc bg ubt hormon dlu ni,dy ckp mkn dlu..nnti tgk ok ke x

lewat period jika kita tahu bila kita subur. kalau xtahu bila subur n period mmg irregular mgkin x lewat pon lg sbnrnya.

1y ago

Sy save dkt apps sis tiap kli period... Mmg lwt... Lau ikutkan last period 14hb jan..ikut apps dy tlis 20 hri

Hormon celaru lah tu. Kena tengok balik perubahan lifestyle apa semua.

1y ago

Sy rsa cmtu jgk...mybe pemakann

Pergi klinik sis

1y ago

Dh p scan rahim..doc ckp kosong ja..smua ok pcos ka ap pun xdk ..so dy suspect hormon sy xok.

period regular tak

1y ago

Period tiap2 bln ok ja...tp klini lain plak ..kmi mmg tgh olan nk bby no 2..xdk mkn zbt .smua rncg sndri

hormon xstabil

1y ago

Haa yang ni doc ckp dkt sy sb dy pun pelik..period xmai,lpastu xdak turun drah .rahim ksong ja .so dy bg ubt hormon sruh sy mkn dlu..lau xok dy g spital