14 week

sy prnent dh 14 week..mse scan 10 week lalu dokte ckp sy ada cyst ..nie ank ke 3. bru nie sy kene cyst ..tkot pown ada..dngn semangt suami sy..die sedaya upya mencri smting untok sy mkn supya cyst sy 2 mengecil dngn cept..skrng die pakse sy mkn buah delima minum jus delima..selain delima ada sape2 thu x apew lgi mknan yg blh mengecut kan cyst nie

14 Balas

Doa banyak2 dr skrng minta ngan Allah semoga d beri kemudahan semasa melalui proses bersalin. InsyaAllah klau Dia nk bg skjp je.. Set dlm kepala stiap kesakitan itu kerana Allah nk hapuskan dosa2 kita. InsyaAllah itu membuatkn kita lebih tenang n redha. Xpelh sakit atas dunia jgn sakit d akhirat. Moga diri ini juga d beri kemudahan..

Sy dlu pn pregnant ada cyst..slps tahu sy ada cyst sy mmg xsentuh lgsg soya dan ikan keli..mmg pantang btl2 walaupun air soya adalah favourite sy.. Utk pregnant kli ni sy g scan utk buka buku ms 10 minggu hy tggl 0.8 je yg sblm ni 2 cm.... Sy amalkan jus mama mariam dr awl pregnant Alhamdulillah scan dh xde..

Cuba elakkan makan makanan yg berasaskan soya.. Cth, air soya, tempe.. Saya cyst dr 8cm, kecut jd 4cm.. Bykkan makan sayuran, cth brokoli.. Ada yg ckp cuba minum air (durian belanda).. Itu tak sempat cuba, sbb tak berani..

Janagan amik makan berasaskan soya tenusu.sis Masa peria.buat sup.saya dulu Ada cyst gak 3 cm Masa kandungan baru 8 weeks. Dpt tahu je Ada cyst saya trus tnya dok makan apa utk kcutkan sis.

Org ckp elakkan mnum soya, kacang2...sy mula2 scan sebelum buka buku dktor kate ade cyst..tp scan 2 3 kali lepas tu xde plak doktor ckp pasal cyst...ke dorg pun x perasan. Haha

same mcm sy sis..ade cyst jgk.tp sy xmkn ape² pon utk kecutkn cyst..cume elakkan mknn berasaskan soya.skrg 14w cyst dh makin kecil.doc ckp jgn risau.

minum olive oil.. elakkan mkan ayam dan jangan makan fast food apatah lagi forzen food mcm nugget, fries, dan seangakatan dgnnya

Minum susu kambing Lazz yg ori ... Sy dluu doc ckp ada cyst jgk .. Sy amalkn susu tu tiapp pgii .. Sedapp tkde bau hamiss

Sy pun ade cyst 2cm mase awal pregnant haritu. 2 week kemudian hilang dh alhamdulillah. Sy minum jus delima je. 😁

Elak makan atau minum soya, kacang, dan seafood,