Perasaan suami

Sy preng da 28w . Kadang sy rase serba salah dngan suami. Suami ckp awl lg nak beli brng baby. Sy cuba fhm suami cakp mcm tu mybe dia dlm proses smpan duit. Sy x pernah pn mntak duit dngn dia nk beli barng baby.. Lg pon duit bulanan dia bg sy x guna sgt. Sy xnak beli last minit semua barang baby. Tmbah3 anak sulung xde pengalamankan .. Jadi sblm ni sy beli la apa yg sy tahu serba sedikit dengan duit bulanan yg suami bg kt sy . Niat sy cuma nak ringankan beban suami. Sy tahu dia kerja keras buat itu ini untk fmly kecil kami.. Gaji cukup3. Nak bayar rumah sewa lagi, kereta lg, makan minum kami lg.. Niat sy beli sikit3 sbb risau kalu jd apa3 . Xnak peningkan kepala beli last minit. Tp sy tngk mcm suami x selesa sy beli brng baby pakai duit sy sndiri . Kdang terdengar slow dia cakap nnti abg bayar jugak hrga brng2 nie 😢 dia da kerja keras jaga makan minum saya spnjang kahwin nie pon sy da rasa susahkan dia walaupon mmng tanggnjwb dia . Tpakse buat 2 3 kerja nk kmpl duit semua . Salah ke sy beli barang baby tu pakai duit sy. Xde niat nak buat dia rase dia x mampu . Sblm beli pn sy ade ckp kt dia nk beli itu ini ..

13 Balas

Suggestion saya, discuss dengan suami divide job. Kalau suami berkeras guna duit dia juga , kita tolong kira budget untuk barang2 baby n barang pantang. Ikut mampu kita dan suami. Siap2 list brand dan harga untuk bandingkan. Lagi2 diapers yang akan guna sampai baby besar. Suami pun tak serabut. Duit pun boleh budget untuk after delivery, incase baby ada sakit, stand by duit emergency.