dilema, perlu berurut dgn bidan?

Sy pregnant anak first(35mggu lbh), 2 hari lps jumpa doc, scan uri dah cantik kat atas, kepala baby ke bawah. Tp mak sy nk panggil bidan utk urut perut, katanya perlu bidan urut, kita ikut cara kmpung. Sy dilema, perlu ke x sebenarnya urut kampung ni?

21 Balas

Jangan urut, sy pernah berurut sebab katanya rahim senget. Sehari lepas berurut sy sakit kat bawah perut, mula2 biarlah sbb orang tu cakap urut memang sakit, kalau urut sedap memang tak kesan lah. Sampai hari ke 3 sakit menjadi sampai tak boleh nak bejalan. Jumpa dokter, dokter scan trus detect rahim sy bengkak. & dokter cakap sy ni pregnant sbb ada nampak kantung. Kandungan masuk 13 minggu sy mengalami pendarahan. Tapi dokter cakap baby ok. Pada bulan ke 6 skali lagi bleeding, dokter masih cakap ok. Ntah btul ok ke saja nak sedap kan hati sy. Tapi dokter suruh sy jangan banyak bergerak sangat dah sebab rahim sy mgkin tak cukup kuat untuk baby. Tapi syukur akhirnya slamat juga mlahirkan scara normal.