Ingin tahu

Sy preggy 8week dan jga gdm..hritu scan nmpk kantung dan uterus..nak tahu klinik MMG bg ubat acid folic saja ke untuk ibu preggy

7 Balas

ye betul sis. telan acid folic sebiji sehari sampai 12w. lepas tu baru nurse bagi ubat lain obimin/zincofer/iberet/maltofer tgk mana yg sesuai. kalau sis nak consume supplement lain sila pastikan consult dulu dengan doktor sbb tak semua supplements preggy mom boleh ambik sesuka hati. lain badan, lain keperluan, lain penerimaan.

saya haritu lepas confirmed pregnancy, doc pakar suruh mkn acid folic 5mg + suggest blackmore pregnancy gold.. lepas bukak buku pink, KK bagi zincofer only tp saya makan zincofer hanya after Blackmore & acid folic 5mg tu habis. skrg mkn zincofer + neurogains + gdm on diet. kandungan 20 minggu nnt baru KK bagi ubat calcium pulak..

1mo ago

haah neurogain pb.. sy amik yg tu sbb 2 doctor pakar dah suggest.. plus zincofer tak ada dha/epa tu..

sy pula nurse kasi zincofer, vitamin b n folic asid sebab kurang darah dan kurang vitamin dalam badan. Ni semua hasil ujian darah. bergantung dgn keadaan seseorg sis

biasa 1st trim mmg akan mkn acid folic je. masuk 2nd bru dpt ubat lain mcm iberet/obimin/maltofer etc.

Saya kk tak bagi apa2 sebab dah ada kat rumah 👍🏻 Saya ada folic acid, maltofer, obical

second trimester br dpt ubat tambah darah..

tq info