ad kencing manis

Sy plik la..doktr ckp sy ad kencing manis tpi sy snggkut mse minum aer gula...Naik smpai 7.1 cm tu tpi skrg sy cek bsp sndr...rndah 3.1 smpai 4.6....doktr x bgi sy ubt Tok kncing mnis pn....cme vitamin saja...rse2 sy ad k kncing mnis siapa ad pgalaman mcm sy please nk taw cgt sbb doktr ckp normal bacaan sy?

ad kencing manis
15 Balas

SEKALI DAH SANGKUT MASA MINUM AIR GULA ADA .. MEMANG KENA BUAT BSP SAMPAI BERSALIN LAH . BSP TU UNTUK PANTAU GULA DALAM DARAH AWAK . AMIK POSITIF KAT SINI .. MAK MAK YG SANGKUT GDM DOCTOR PANTAU LEBIH ..SAYA SANGKOT AIR GULA BARU 5.8 JER.. SAYA GDM ON DIET CONTROL .. BSP SEBULAN SEKALI .. NORMAL LAH BAGI BACAAN BSP YG CANTIK BACAAN . DOCTOR RISAU BACAAN MAKIN NAIK KE MERAH KE RISAU GDM INSULIN KE GDM PIL KE . SO IKUT JE APA DOCTOR EXPLAIN.

sama la..sya pun ada kncing manis.ni kali ptama dpt.2nd bebeh.dlu takat minum air gula biasa je.kali ni kena buat bsp 2 mnggu skli.smpai la nk bsalin.now im 32 week dah.x lma nk boomm da.tpi btul kata2 yg lain.ikut je apa misi2 ckp..sbb durg tau tahap ksihatan dn apa yg trbaik utk ibu2 mngndung.apa2 pun jaga makan smpai la hbis bsalin😁😁😁

Kadang2 hormon time pregnant je. Sebab tu kalau tak tinggi, cuma perlu kontrol diet je. Tapi gdm banyak risiko, sebab tu kena pantau sampai bersalin. Anyway. Kk sy klau bacaan 7 belum dikira gdm. Sebab dulu bacaan saya 7 jugak lepas minum air gula😅

sama la saya sangkut 7.1 kena wat bsp setiap dua minggu sekali results ok cuma doc bgtau bila dh sangkut walau selepas tu results ok kena repeat dua minggu skli..sbb gdm on diet..tak bg ubat pun kita pantau makan..sampai la nak bersalin..

4y ago

AWAK OKAY 2MINGGU SEKALI THATS MEANS RESULTS BACAAN AWAK CANTIK .. KEEP IT UP NANTI LELAMA BSP AWAK SEBULAN SEKALI HEHE

sama lah hari ni sya pergi cek doktr ckp sya ada kencing manis..sblm mnum air gula 6.5 selepas mnum air gula 10.5.berat badan bln lepas (64.8) hri ni cek berat (67.7)..doktr ckp berat badan say naik mendadak..😢😢😢

4y ago

TAKPAYAH STRESS ..CONTROL MAKAN JER. MAKAN BENDE YG SIHAT.DOCTOR RISAU MAK KENCING MANIS NI EFFECT PADE BABY ..KENCING MANIS MASE PREGNANT NI PUN NORMAL .. KADANG SEBAB HORMON. THAT WHY LAH AFTER BERSALIN DOCTOR SURUH MINUM LAGI SEKALI AIR GULA UNTUK DETECT YG MAK ADA KENCING MANIS OR TAK .

saya pn sangkut. 8.1. tp bila cek rendah je. 4.0 - 5.5 je. prnah try control makn sgt2, jd hypo pulak. sis xprlu pening2 sis. ikut je ckp doc. bacaa saya pn normal je smpaila bersalin. Insya-Allah xde ape sis.

4y ago

Kan.. Klu rendah sgt pun xboleh jugok..

Doktor memey xde bgi ubat apa.. Klu sangkut memey kena buat bsp, tuk pantau gula dlm darah kita.. Sya pun mcm tu gk, bcaan ok je.. Msa minum air gula je sangkut 8.2

Kalau buat bsp tu yang pagi je selalu merah. 10am,2pm 8pm ok je tak de masalah. Padahal dah control makan . Hm saya pun stress. Sekarang redha je la & doc bagi insulin 😅

4y ago

SAYA RASE BETTER INSULIN PADE PIL . INSULIN DIRECT TERUS . PIL MAKAN .. ITS OKAY PUAN .. PUAN DAH DIET OR CONTROL MAKAN OR CUT GULA PUN STILL TINGGI KENCING MANIS .. TU HORMON .. SEMOGA BAIK BAIK SAJA YE ..

saya masa minum air gula 5.1 je..tiap bulan cek bsp.. turun jadi 4.7 tapi sy dah kne makan ubat kencing manis... seksa dia pnya effect.. 😅