On diet gdm

Sy nk tnye ibu2 sklian, sy sngkut gdm n sy kena bt bsp 4kli shri tpi,, y jdi mslh skrg,, klau time pgi mct BP sy merah,, klau tghri ptg mlm ok,, blh bg pencerahan atau cdngn x mcm mna nk diet ni,, xthu nk bt mcm mna lagi😊😅, rsau la kndungn skrg dh 35weeks,risau tkt kena brsalin ceaser

6 Balas

1y ago

Ok sis.. semoga berjaya.. apa2 pun setiap intake gula tu kena lawan balik.. sama ada dr segi mknan dr kelas protein/serat atau bersenam.. sy kdg2 fmly bua mkn2, terlebih plak konsep "suku2 separuh tu" sy akan jalan. Tp klo mkn heavy2 mcm g kdai tomyam ke.. sy minum air peria katak tu, blend and campur dgn serbuk asam boi.. minum suku cawan je nk control.. Dlm group fb, mak2 yg lain, potong halus2 buat ulam. Tp tula sis kena control tkt rendah sgt...bahaya. Blh pengsan.

Kalau mcm saya malam before bsp tu puasa start pukul 10 malam then esok cam biasa amik darah tu pukul 8 then pukul 10 tu nak amik lg darah saya biasa bawak bekal buat sandwish dgn buah sikit mcm oren buah yg x tinggi gula laa sandwish pon buat yg sihat tu😅guna roti wholemeal , nasib bacaan ok yg penting kena selang 2 jam utk next check darah tu air manis mmng x minum langsung

Supper sblm jam 10pm, contoh minum susu no sugar less carbohydrates dgn 3 keping biskut cracker/ sekeping roti wholemeal. Sbb kalau kita lapar sangat waktu pagi pun tak elok untuk bacaan gula dlm darah.

1y ago

sy pun perlu buat bsp lepas lekat gdm yg ke 2 air gula. apa yg sy buat. mlm sblum last makan jam 10 mlm. settle2 semua. esok pagi sblum jam 8 still lg puasa. lepas amik bsp bru makan.. air masak pun jgn minum kalau boleh.sebab pengalaman sy. puasa 4.7. konon fikir cuba la minum air masak segelas mesti lagi turun. bila 30 minit minum air masak. bacaan lagi tinggi. sampai rini sy xtau kenapa..(sy boleh test byk kali sebab buat bsp di rumah). jd sy belajar kat situ.pagi puasa dlu bru bsp.then sarapan spt biasa sbb jam 10 pagi nak kena puasa balik sebab jam 12 tgh hari nk amik bsp lg. stakat ni alhamdulillah result sy ok..repeat lg 2 minggu.

klu bsp..sy before 9 malam dah stop makan..just byk minum air mineral..lps ambil darah 8 pagi sy minum susu nespray full cream cawan kecil dgn dua keping biskut cracker/roti wholemeal..

1y ago

tak..pukul 2 ptg mcm tu..cuba puan yg sy suggest tu..mn tau bkesan utk puan..

malam sebelum pg bsp tu.makan sebelum pukul 8pm.makan light² jaa.lepastu minum air masak bnyk.pkul 10 start puasa..inshaAllah.janji malam sebelum bsp tu mkn sebelum 8pm.

banyakkan minum air kosong , lebihkan sayur dgn protien . kalau boleh elakkan makan buah yg manis hari yg kena buat bsp tu.