luka bersalin terbuka

Sy nk buat luahan je. Dh 8 hari bersalin. Anak kena masuk ward 5 hari sbb jangkitan kuman paru2. Jaga dalam ward sorg2 je sbb strict takleh org lain masuk melainkan suami tu pn waktu melawat kejap je. Dah la kena pakai forceps, jahitan banyak. Anak pertama. Semua mcm benda baru. Anak nangis meragam mlm2 semua handle sendiri dlm ward. Luka jahitan sakit. Misi dtg rumah td cek jahitan terbukak keseluruhan kt luar. Dia cadang gi klinik kerajaan utk ambk ubt antibiotik je. Mujur sy decide pergi swasta doc tu prasan yg darah nifas sy mcm darah luka. Dia cek2 dlm laluan sy luka pn habis koyak rabak, dengan jahitan bersimpang siur(lagi sakit hati bila teringat doc yang jahit tu mcm x reti sgt menjahit lepas beranak siap panggil org lain lagi nk tanya ni betul ke tak eh dia jait arah tu arah ni). Nak nangis time doc td tnjuk gmbar luka kt dlm tu, bkn stkt luar je. Sekarang kena makan antibiotik. Nnt kena pergi jahit semula. Sy sedih n tension sekarang bila teringat semua terpaksa harung sendirian. Suami pn jauh kena pergi kerja dh. Mak yg menjaga pun tak berapa sihat n kuat nak tlg uruskan ??

51 Balas

saya da pnglman mcm ni ank 1st msk nicu mmg kna jga dlm tu sndri xblh nk kata pa la byk bergerak.. jhitan terbuka kena jahit balik mmg lagi sakit dr 1st jahitan Allah ja tau..xpala saba yew.... in Sha Allah pasti da kemanisan lepas ni..jgn stress..