Luka jahit bwh(episiotomy) sedikit terkopek

Para mommies yg ad pengalaman mintak sedikit nasihat utk sy yg xde pengalaman ni. Sy xtau tkut sy ad terlasak atau cara saya jaga luka ni xbtol ke ap . Psl luka jahitan terkopek tpi dh pgi klinik n doc xde suh jahit balik tpi dia suh jaga btol² n bgi paracetamol je. Tpi kt luka kluar lendir kuning tpi sy mkn ap yg mak sy msk n dia pun confius cmne bleh berair kuning kt kwsan luka tu maybe makanan kt hospital ke ap sy xtau. Sedikit seksa la bila time nk jalan lgi² bila drh nifas bt peha licin bergesal kena luka. Sy first mom dan tiada pengalaman#firstmom #pleasehelp #ingintahu #bantusharing #seriusnanya #firstbaby

3 Balas

sya lebih 10 jhitan 2x gunting…bhgian luar terbuka jahitan dan benang terjuntai…pergi wad blik minta buka benang…cara keringkan luka pastikan sntiasa tukar2 pad klu dah spruh darah nifas kena kat pad spya luka x pedih…lap kering stiap kli lepas cuci/kencing..klu boleh lepas ja cuci/kencing tukar pad baru la…jngn smpi luka tu lama terkena dngan lembab/darah nnt luka lmbat kering

Nanti pergi farmasi beli gel ni. Sapu nipis2 je dekat luka. Lepas mandi atau buang air sapu gel ni lepas tu keringkan kejap depan kipas. Sy memang dah dua kali pantang memang pakai ni je untuk luka bersalin. 2 3 hari elok dah 😁

Sy pakai bengkung panjang sampai peha sis.. klu bnyk bergerak mmg terkopek .. jalan ke buat apa2 mesti kepitkan peha.. mmg bengkung 24jam.. alhamdulillah setakat ni ok