jahitan bersalin terbukak

Hye assalam...sye bru je lps bersalin...time bersalin kne jahit tpi hri ke 5 jahitan terbukak sbb byk sgt berjalan kne gi hospital melawat ank kuning...jahitan mmg terbukak abis skrg nk jln pon susah...mcm mne ye? Tpi x bernanah atau berdarah cume berbau skit je..mcm mne nk hilgkn bau busuk tu ye? Dan mcm mne nk elokkn luka jahitan tu kne jahit blik ke?#ingintahu #seriusnanya #firstmom #pleasehelp new update:sye dh gi hospital blik and die just cuci and bgi antibiotik x jahit tpi minggu dpn kne gi check blik 👍😅

13 Balas

Besar ke jahitan tu terbuka? Kalau teruk kena g jahit balik lah. Saya pulak dah 44hari tetiba rasa nak check luka tngok ada daging merah bila tngok betul2 sah tu jahitan mmg terbukak sbb selama ni tak tngok pun pakai cermin saya rasa je sbb dah kering & tak sakit. Ingt masa baby checkup 2months baru nak g suruh nurse check tapi alhamdulillah x sempat nak suruh nurse check luka dah ok daging merah tu pun dh kecut and x nampak.Btw jahitan yg terbukak tu besar dia sedang2 je. And mmg berbau ye saya rajin cuci and lap bagi kering.luka tu betul2 baik baru dah x berbau. Saya luka seminggu dah kering rebus pakai air rebusan daun sirih. Luka dh kering saya lasak and mencangkung tu yg ingt xde pape. tapi jahitan yg sikit tu x cantum lagi tapi benang dah rapuh dulu.

8mo ago

Luka awak dah kering ke? And jahitan tertanggal tu besar tak? Sbb saya punya tu kecik sedang2 je. Kalau mcm besar ke apa boleh consult dngn doctor or nurse suruh tngokkan perlu jahit balik ke tak. Mcm saya seriau kalau nak kena jahit balik.So saya kerap basuh and keringkan. Boleh basuh dngn air daun sirih jugak. Yg penting kena sentiasa kering tau jangan biarkan lembab. Kalau ada kipas kecik tu boleh kipas luka tu. Btw saya masatu selalu pakai kain batik so dlm tak pakai pape sbb nanti kalau ada panties kan lembab je bawah tu. Tapi makesure darah semua dh stop lah. Nanti daging tu kecut sendiri skng dah x nampak dah. Rasanya masa tu daging tak membengkak lagi masatu lama lama dia kecut. Ni saya cerita experience saya lah. Awak kalau risau ke apa boleh g check

Kena bagitahu dekat nurse mase checkup & nurse akan advice awak perlu atau x utk jahit semula. Mcm sy hari tu, nurse pun x sure sy kena jahit semula or tak sbb terbukak sikit je siap amik pic suruh sy tunjuk dekat doc. Doc kate x pyh jahit semula. Tapi nurse sarankan beli serbuk manjakani pastu buat mcm paste tu sapu dekat area situ. Skrg dah ok. Tapi sy rase awk baru 5 hari kena jahit semula. Mcm sy haritu dah lebih 2 minggu thats why x kena jahit semula.

setahu sy kalau berbau tu dah ada infection.. sbb tu dpt antibiotik.. pengalaman saya kalau sakit salah satu punca sbb pad kita pakai.. banyak sy tgok ibu2 masih ramai pakai pad biasa..sy kena masa anak pertama, sakit bawah tu mcm bengkak.. sekali kakak sy yg pernah kena, dia cakap beli maternity pad lembut.. pad biasa mmg tak sesuai.. bila dah tukar sehari dua tu elok dah.. mgkin ade je yg pkai pad biasa ok..tgok pada org kot..

cuci bgi bersih dekat bawah TU...Dan beli gel untuk cantumkan isi balik dekat farmasi...Dan kerap sapu dekat kawasan jahutan teebuka TU...saya pengalaman anak first x berjalan banyak pun jahitan terbuka jugak😔so nurse sruh beli gel tu untuk cantumkan isi balik dekat farmasi

sy pun jahitan terbuka. sy pergi klinik jahit balik. sy pergi klinik swasta kene bayar dalam rm300 sbb luka terbuka tu agak teruk. sy x sure kalo hospital kerajaan dia jahit blk ke x, sbb nurse KK kata kalo pegi hospital kerajaan dia x jahit blk. dia kasi ubat je..

4mo ago

klinik Hanah area danau kota

Beli serbuk manjakani, campur dgn air jadi paste & sapu. Beli kt shopee, Sy pun macam awk terbuka tpi sbb membuang air besar. Trbuka sikit je tapi sakit dia mmg sakit sangat

ada yg bgtaau saya kalau nk luka cepat sembuh cuba buat sitz bath .. tak rasa sakit pun even kita rendam guna air garam suam , bagi lagi cepat sembuh katanya

biasanya kne dressing sendiri atau ke klinik then kne sapu cream fucidin untuk cptkn luka cantum , bila sapu cream ni cantum cuma x berapa cantik

Kalau dah berbau tu dikhuatiri ada nanah yg tak nampak. Atau boleh keluar nanah juga anytime kalau dibiarkan. Baik pergi hospital balik.

cek dekat klinik awak. Sy cek dgn nurse KD je. biar yg ahli cek, baru tahu keadaan sebenar luka kita