luka bersalin terbuka

Sy nk buat luahan je. Dh 8 hari bersalin. Anak kena masuk ward 5 hari sbb jangkitan kuman paru2. Jaga dalam ward sorg2 je sbb strict takleh org lain masuk melainkan suami tu pn waktu melawat kejap je. Dah la kena pakai forceps, jahitan banyak. Anak pertama. Semua mcm benda baru. Anak nangis meragam mlm2 semua handle sendiri dlm ward. Luka jahitan sakit. Misi dtg rumah td cek jahitan terbukak keseluruhan kt luar. Dia cadang gi klinik kerajaan utk ambk ubt antibiotik je. Mujur sy decide pergi swasta doc tu prasan yg darah nifas sy mcm darah luka. Dia cek2 dlm laluan sy luka pn habis koyak rabak, dengan jahitan bersimpang siur(lagi sakit hati bila teringat doc yang jahit tu mcm x reti sgt menjahit lepas beranak siap panggil org lain lagi nk tanya ni betul ke tak eh dia jait arah tu arah ni). Nak nangis time doc td tnjuk gmbar luka kt dlm tu, bkn stkt luar je. Sekarang kena makan antibiotik. Nnt kena pergi jahit semula. Sy sedih n tension sekarang bila teringat semua terpaksa harung sendirian. Suami pn jauh kena pergi kerja dh. Mak yg menjaga pun tak berapa sihat n kuat nak tlg uruskan ??

51 Balas

Semoga sis kuat dengan dugaan nie sis... spatutnye masa ank warded pihak hosp perlu consider sikit dgn keadaan puan yg tgh berpantang.. maksudnya bg la suami dtg jaga ank juga... sakit jahit luka bersalin tu hanya kita dan tuhan je tahu... perit beranak lg.. nak cepat luka baik, sye amalkan jelly gamat.. seminggu je da baik... yg penting kena jaga kebersihan tmpt jahitan dgn letak ubt yg hosp bg je.. jgn letak bukan2 takut nnt lain jadi.. harap sis bertenang sentiasa.. sebab masa bpantang jgn emo sbb sye pernah rasa mcm nk meroyan gara2 family sye selisih faham dgn mentua.. nak pulak sye bpantang rumah mentua.. sye jd bukan diri saya... nak pulak kita dlm keadaan xblh solat... semoga sis dan anak sentiasa sihat dan ceria.. ☺️

5y ago

Kan... kesian.. sye dulu warded sminggu.. siap ade geng... kami yg xbsalin nie la yg tolong tgk kn jiran katil sbelah ygda bsalin... nurse dah tentu busy... suami nk masuk pon kena kawal...

Kuatkan semangat sis . Sy tahu perasaan macam mana bila jahitan terbuka . Sedangkan jahit yg biasa ni pun da sakit apetah lagi yang da terbuka. Kalau hosp kerajaan , jahitan da terbuka dia akan jahit hidup² takkan bius. Sis tak tanya ke dr yg jahit tu. Macam saya bersalin da siap jahit semua . Dr pelatih tgk kan jahitan seluk lagi . Igtkan lepas bersalin da tak kena da. Kena lagi hmm . Sakitnya allah je yg tahu . Sis kuat yaa. Ade hikmah disebalik semua ni . Sis kuat demi baby . Jangan stress² kesian baby. Pengorbanan seorang ibu. Tiada siapa yg tahu dan merasa macam mana . 😊😢

Bila balik hospital mesti kita dpat vitamin.cuci luka(ubat kuning) and alkohol untuk keringkan tali pusat baby..so saya baikan luka sya dengan alkohol and cuci luka First sekali basahkan kapas dgn alkohol and letak kan luka dalam 1menit cam tu ambil kapas yng kat luka tu and bru lah letak ubt kning ....masa sya brsalin suami sya letak ubat kuning 4 kali sehari..pagi.tengah hari.petang.malam..ank sya tk smpai 1bln saya dh bleh buat keje sbab luka dah kring... Tpi jgn lupa sbelum nk letak ubat cuci dulu miss v

5y ago

Yer ngilu tu betul tapi kalau tak nak rasa ngilu sgat boleh letak ubat luka dekat dpan kipas and biasanya lebih terasa ngilu bila miss v kita basah..so lepas basuh miss v lap ataupun kering kan dulu miss v

Sis , saya dulu anak sulung bersalin di hospital sultanah bahiyah , trauma habis . pun sama pengalaman sis jahitan terbuka tapi saya tak perasan , merana sampai anak ketiga , bersalin hospital gleanegles , doc operate cantikkan semula tapi tetap tak nampak cantik macam sebelum ni. Sokong suggest doc jahit semula tapi better hospital swasta juga sebab kalau ke hospital kerajaan pun , kemungkinan akan dijahit salah juga .

Sy mula2 pn mcm sis jg..cuma ank tggi kuning xpndai trun2 n masa tu puting susu sy msuk dlm so baby xdpt nk isap😪baby asyik nangis sbb lapar😥siang mlm..mata sy pn da jd panda da..stres sgt,xckup tdur jhitan pn blm smbuh..jga ank pn sorg2 kt wad😫😫lgi2 sy blm ada pngalaman nk urus bayi masa tu,ank prtma kn..hati kena kuat klu xbaby xterjaga😥

5y ago

Sama..ank first..kne warded sbb suspek kuman dalam darah..susu Ade tp xboleh cover demand Dr ank..ank lelaki pulak..lg kuat nyusu..nk xnk..Sian kt anak xnk bg lapar..terpaksa guna susu y nurse sediakn..susu sejuk..Sian anak 😭😭

Allahu..semoga sis kuat..kuatkn semangat Demi anak sis..sy pon pernah ank kne warded sbb kuman dalam darah..seminggu jugak la kt hosp..sbb doc ni monitor n bg antibiotic it baby..mmg struggle gile time tu..ngn jalan kepit..klau p toilet mintak tlg ibu2 kt katil sebelah utk tgk kn ank time kite kt toilet.. alhamdulillah..rmai y sudi membantu

Update cerita : harini pergi check. Nanah mula terjadi. Tak boleh dijahit semula sbb infected. Jd kena bukak semula semua jahitan (makna jadi mcm fresh mcm baru kena gunting. Berjurai air mata sy sakit time bukak jahitan tu. Skrg hari2 kena pergi cuci klinik. Tunggu daging dah ok bersih baru boleh jahit semula

5y ago

X pe sis..sy pun mcm sis juga dulu..sbb bleeding kat dlm non stop..so kena buka balik .pakar bgtau cuci pastu guna mebo gel..nt daging naik n tumbuh tutup sndiri...bila start keje sy cuci sndiri dgn normasaline . Jgn sedey ya sis..kena kuat je..demi anak .yg pnting suami kena bg positive word..br okay..sy pun hr2 nangis..tp tula mama n suami positif, jd kuat

Sekira nya sakit + tak selesa yg b'panjangan, better puan pegi klinik atau kecemasan utk pemeriksaan selanjut nya. Risau kalau ade jangkitan kuman kat dalam macam tu. Atau pun luka tak cantum lagi sebab pergerakkan harian yg mengganggu proses penyembuhan luka puan

sya dlu sib baik nurse tu tanya ms nk jahit nk suh doktor pelatih jahit atau dia yg jahit.sya tanpa fikir pjg,suh nurse jahit.nmpak je doktor pelatih tu,mcm x konfiden suh dia jahit.dia siap bertanya lg kat nurse.xnk la jd bahan eksperimen,klau mo jahit xape la.

5y ago

Dia mo yg tukang jahit. Tp mcm baru. Walaupun baru kalau tak confident tanya la or mtk tlg org lain la 😭

saya da pnglman mcm ni ank 1st msk nicu mmg kna jga dlm tu sndri xblh nk kata pa la byk bergerak.. jhitan terbuka kena jahit balik mmg lagi sakit dr 1st jahitan Allah ja tau..xpala saba yew.... in Sha Allah pasti da kemanisan lepas ni..jgn stress..