Nak tanya nak tanya

Sy nk bertnye, sy seorg ibu yg mempunyai kencing manis ketika hamil ank prtama.. sy merancang utk hamil lg pd tahun ini kerana ank sy skrg sudah berusia 4thn.. sy risau sekiranya sy hamil sy ada kencing manis lg kerana sy check bacaan gula sy skrg 6.3..sekiranya sy mengandung bacaan itu dikira tinggi dan mesti kne bawah 5.3.. soalan sy,bolehkah sy mkn ubt kencing manis yg di jual di farmasi utk stabilkn bacaan gula dlm drah sy ni dan bru sy blh merancang utk hamil lg bg mengelak sy trkena kencing manis spt hamil ank pertama dlu?

7 Balas

6.3 tu kalau bacaan pg dah pre-diabetes. bacaan utk org mengandung & org normal berlainan. nama pun GDM (Gestational - mengandung/pregnant). org biasa dia panggil DM (Diabetes Mellitus - kencing manis). bacaan gula dlm darah boleh dikawal, mula jaga makan dari sekarang. kurangkan manis, kurangkan karbo, bersenam. senang kata amal gaya hidup sihat. Insha’Allah tak sangkut gdm nanti. sbb ubat kencing manis tu ubat kawalan, kalau awk main beli/main makan, boleh kena hypo & jadi yg tak diingini nanti. & kalau nanti pregnant kena gdm pun, no worries. just ikut nasihat doktor & buat betul2 on diet tu.