sekadar mnta kata semangat

sy new mom..lately ni sy rse kemurungan ckit..ank sy ank angkat, ayh mertua yg tlg carikn..mula2 excited dpt ank sbb 8 tahun tggu.tp lpas dpt tau mak mertua xblh nk trima jd down sgt2.ada je isu yg xkne, mkin brtambah bila kakak ipar pn sama lahirkn ank.sy tkot sy murung makin teruk,sy syg ank sy wlaupn bkn kluar dri rahim sndri.sy tkot sy cederakn ank sy..buat mse ni sy rse trlalu pnat jd menantu yg xpnah diterima, pnat jd istri jd ibu..suami alhamdulillah sgt membantu susukn ank mlm, kemas rumah..😞

3 Balas

Awak duduk sekali dgn mentua ke? kalau tak cuba utk abaikan, kita layan je anak elok² sbb apa² pun nanti kita juga dgn anak. cuba utk jarakkan waktu balik ke kampung utk bagi diri masa 'bertenang', of course kena bincang dgn suami dulu sbb parents dia masih tggjwb suami. mungkin boleh bgtahu besar kebaikannya ambil anak angkat ni, lagi² kalau anak tu yatim piatu, terbela nasib anak tu, kdg² itu boleh juga jadi asbab utk awak & suami dpt anak drpd rahim awak sendiri kelak in shaa Allah, pembuka rezeki utk keluarga awak. Mintalah sesiapa yg baik & rapat dgn mak mertua tu pujuk hatinya supaya dpt terima. In shaa Allah, awak kuat semangat tauu. Anak awak perlukan awak. Dia datang bukan saja², dia datang utk awak belai manja.

1y ago

trima kasih ats cdgn dn nasihat, sy dduk sndri tp masih dlm daerah yg sama, sy syg sgt2 ank ni sbb dh jd ank susuan sy.

perempuan memang toksik, kita sendiri perempuan pun tahu kita overthinking dan suka berfikiran negative. Begitu jugak dgn mak mertua awak, awak biarkan aje mak mertua awak tu. Kalau dia ckp benda yang menyakitkan hati, buat tak tahu je. Tukar topik kalau dia melebih2, org tua ni makin kita melawan makin dia nak sakitkan hati kita especially mak mertua. Kurangkan melawat mak mertua, sy lawat mak sy dgn mertua jumaat dan sabtu sahaja. Hari lain dia nk merajuk suka hati dia, takpun husband saya je pergi lawat dia. Lgpun new mom memang sensitif, sbb kita penat letih. Saya anak kandung pun kadang2 tertekan, nak org tlg pun tak semua nak tlg jagakan kejap. Awak rest kat rumah jaga anak je, jangan peduli pendapat org.

1y ago

trima kasih sis..mertua sy letakkn duit dn hrta sbgai pngukur, mcm sy ank felda mmg sgt2 dipandang hina..suami sy xnk balik sorg klau sy xikot balik, jd org slhkn sy ckp sy xbg suami balik.khadiran ank sy ni pn mak mertua sy sorok, tp Allah maha adil, makin dy sorok makin kerap kami trserempak dgn sdara mara jauh2.

kalau kita ikut rentak org sampai ke sudah hidup x tenang..bkn sume org puas ati dgn ape y kite bt..wlau mnde tu xde salah.nk cri manusia y nk faham ati perasaan lg susah.bg sy..sy lebih pentingkan diri..ank..suami dn kuarga sy Dari org lain..dieorg lantak la..nk jd menantu bkn snng..sbb ramai y anggap menantu tu ank org..tp Masih Ade y blh syg mnntu mcm ank sendiri..ats msg2..awk fokus pd kuarga awk je..jg ank awk baik2..dh dpt suami y baik Dan mmbantu tu alhamdulillah dah..