balik kampung.

Hi sy nak tnye.pengalaman ibu2 first trimester dulu penah jalan jauh x.ade effect ape2 x.sy hujung bulan nak balik kmpg suami di terengganu.

39 Balas

Bdan org lain, lain effect sis. Sy miscarriage lepas naik flight. Usia kndungan 12 minggu . walaupun dh prepare mcm2 utk elak miscarriage. Jadi setiap org punya bdn mmg lain. Walaupun risk factor hanya 1% utk travel 1st trimester :)

Badan org lain lain. Sy selalu play safe jika takmendesak Sgt utk jalan jauh tu. To Kali kena juga jalan jauh, ambil la langkah berjaga jaga. Spt, memakai alas cushions semasa duduk, banyakkan doa, berhenti di rnr utk regangkan badan

Masa 1st trimester sy ulang alik dari bentong ke kl naik motor dengan husb 😂 letak bantal bawah punggung takut terhentak masa langgar lubang ke apa ke ? Alhamdulillah baby okay , dah masuk 4 bulan ++ usia kandungan 😄

Ikut badan sis.. sy awal2 tiap minggu travel jalan jauh 4 jam pergi 4 jam balik drive sendiri.. tibe2 bleeding mase 18 weeks.. effect kat uri.. alhamdulillah baby ok.. skrg dh xberani travel.. hehe

Saya kalau naik kereta jalan jauh, lapik bantal kat punggung dan blkng. Kalau terlanggar lubang tak rasa bergegar sgt 😅Alhamdulillah, setakat ni takde pape. Kalau risau consult dgn doc dulu

Saya pregnant 3 bulan blk kampung tumpang bas express ambil masa 8 jam. Takda masalah, cuma yg tak selesa masa tu masih lg morning sickness,dan kerap kencing. Skrg anak saya dah 5 tahun

Kalau sis takda morning sickness alhamdulillah.. Cuma jgn lupa bwa bantal utk alas pingang sis.. Itu je.. Klo da penat, rehat.. Sebab kita dduk je kan.. Takot kejangg.. Ksian baby

lapik bantal bwh punggung sis..sy preggy ank second smgu dua kali ulang alik jhor kdah.. alhmdulillah ok jek..da 5y da ank sy tu.. just ape pun doa allah lndungi sis n bby...

Kalau risau tangguhkan dulu..ikut badan masing2..masa mengandung ni kena jaga baik2, semua org faham kalau kita tak nak gerak byk2..nnt kalau demam sebab letih kesian baby

Sy balik kg mse 5mggu Naik bas lagi..dari Penang ke melaka.. Alhamdulillah skrg dh 33mggu..kami belom Ade kereta lagi doakan kami dapat beli kereta yer lepas bersalin nnti..

5y ago

Sy pon masa belom tahu prgnant tu ade balik naik bas ke pontian dari kl.lepas smpai kl g hospital nk tgk ape masalah xperiod.last2 dok ckp sy prgnnt dah 2 bulan.