Folic acid

Sy nak tny .. mkn folic acid nih smp bile yer ? Ke dah blh stop mkn usia kandungan 26w

Folic acid
20 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hi sis.. Mcm sy, lepas sy masuk 2nd trimester, nurse KK bg sy ubat Iron Tablet & kemudian tukar Obimin..folic acid tu sy dh stop mkn once nurse bg iron tablet & obimin sbb dlm obimin dh ada ckup sume..kalau nurse xde bg pape ubat pd sis, continue je sis mkn folic acid tu..jgn stop.. Kalau dh kena bg ubat lain, br sis stop okay? Bkn apa..folic acid tu supaya bdn kta dpt generate sel2 utk baby..

Baca lagi
VIP Member

Sy still mkn sampai skrg kandungan dh 37w+ sbb kk just bagi sy ubat 4 beradik ni je . So far spnjang pregnant ni xde apa mslh so x de tukar ubat pape lagi . Mkn je trus klu doc/nurse x de tukar ubat lain mcm obimin ke apa .

2y ago

Sama mcm saya jugak, kandungan dah 37week pun makan lagi.

sy mkn smpai 3bln kndungan.pstu tukar dgn multivitamin..mkn iberet folic..dlm tu dh ada folic asid skli.cuma dos tggi sikit ssuai dgn bby mkin mmbsr

mkn smpai doc x tukar ubat... mcm sye dulu... doc tukar.. sbb nye makn folid acid hb sye masih rendah.. so doc tukar obimin

Saya mkn sampai nk bersalin sis..skrg nie sy 32week pun sya mkn..kemungkinan sy bersalin 36week nie..sbb sy prgnt twin

2y ago

ouh ttap kena mkn smp bersalin ? doc xbg pun ubt ni

makan vits yg doc da bg kt kita tu smp bersalin sbb vits doc bg tu da lengkap smuanya asid folic,zink, and etc

2y ago

sme sy..sy mkn smpai da nk brslin

sy mkn 3 bulan je lpas tu stop...mkn zincofer je sbb dlm tu dah lengkap..

Mcm saya plan nk baby jd mmg kena amik folic acid before pregnant balik...

saya masih makan lagi walaupun tengah tunggu hari je sekarang ni.

awk dh bersalin pon doc akan bg jugak awk ubat tu untuk makan.