Buang dalam

Sy nak tanya, kalau bersama suami semasa pregnant trimester pertama, boleh ke buang dalam ? Buat masa skrg kandungan sy alhamdulillah sihat.. Sy mula risauu bila dengar ada yg kata tak boleh..

18 Balas

untuk first trimester elakkan buang dalam sebab kadang2 itu punca keguguran .. dah masuk trimester 3 .. boleh sebab induce semula jadi ialah air mani lelaki

Nurse kat kk saya check kata kalau boleh jgn, sebab air mani laki kadang kuat utk baby nak form. Takut keguguran punca chromosome tak berkembang

Xda mslh kalau boleh bukan trmester pertama.. Masih awal sgt.. Kalau dah trimester kedua, okey lah tu.. Ikut bdn kalau mmg kuat, okey lah..

Dulu doc sy suruh elakkan kalau semester pertama. Doc kata air mani boleh trigger keguguran (dari istilah perubatan sy tak sure).

3y ago

haha mcm study plak. trimester sis🤣 sis sorry saya terhibur je. hihihi

Sy spotting 11 hari sbb buang dalam 😌 better elakkan. Air mani ni ibarat air selusuh. Nanti boleh jd perut cramp

kalau boleh elakkan sbb doc pernah cakap dekat sy yang air mani lelaki mempunyai satu ciri yg dapat lembutkan pintu serviks

sy oky jer sblm thu dh pregnnt lg kerap bsma smpai skrg...skrg dh 20w4d dah....

boleh shaja xde masalah. cuma jgn ganas2 or tindih perut shja.

Blh je ii . Jgn masuk ke dlm . Bahaya la nanti kena jangkit kuman

Saya pun mcm tu xthu tapi g SCan baby okay je😅