Dermoid cyst

Hi Ibu²/doctor²/misi² yg ada dalam ni. sy nak tanya, ada tak yg dalam ni yg buang dermoid cyst secara czer? bukan teropong. berapa lama ye ibu² duduk dalam ward? dan ada risiko tak kalau tak buang cyst tu? sy dulu emergency czer masa anak pertama, takut pulak bila nak kena operate lagi buang cyst.. kandungan skrg 13w6d ☺️ masa dapat tau kena operate menanggis² sy shock sampai sy disuruh discharge untuk fikir sama ada nak buang atau tak cyst tu 2.3.2023 ni nanti.. Sy perlukan support. Adakah sy perlu buang atau biarkan sahaja. 😭 doc bagi pilihan (1) Tunggu lepas pantang baru operate (2) operate 2.3.2023 Cyst size 12cm Bantu sy buat kputusan apa yg terbaik 🥺 sbb sy btul² takut & stress fikir pasal ni.. anak sulung dah 5tahun & kandungan sy skrg 13w6d. #bantusharing #advicepls #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

untuk size sebesar itu saya kurang pasti tapi pengalaman saya sendiri anak first mmg kena czer dan buang cyst sekali jalan. lepas baby keluar, dr buang terus cyst saya walaupun cuma 2-3 cm sbb dah alang alang dia nampak. tak plan pun, lepas czer baru saya tahu dia buang. kalau yg terbaik itu buang awal, takde masalah pun. tapi kalau ragu ragu boleh tunggu lepas pantang KALAU cyst tu tak membesar lagi. sebab cyst yg lebih 5cm ni agak bahaya. kena kerapkan pantau size kalau nak buang lepas pantang. tapi kalau kata puan akan czer kali ke2, mungkin boleh buang cyst sekali time tu jugak

Maaf nk tny, sis buang tak cyst tu? Mcm dgn kandungan?

7mo ago

Cyst tu ada effect pape tak masa awak mengandung? Sy pregnant anak sulung, dan ada cyst dermoid bersaiz 8cm. Stil confius ptut operate ke tak, risau ke bby