dilema duduk rumah mertua

sy nak mintak pendapat.. sy dah setahun duduk dengan mertua.. lepas kahwin terus dapat rezeki anak.. dulu laki sy janji nak duduk rumah sendiri sampai la janji hanya tinggal janji.. alasan sy tanak duduk dgn mertua.. sy ada anak buah mertua jaga sbb mak keje arab..ayah pulak keje kl.. sy tak suka cara diorang jaga budak.. umur 2 tahun marah2 tengking.. kurung dalam bilik.. saja pukul sbb suka dgr budak nangis.. walaupon lepastu dia pujuk balik.. banyak kali jugak sy dgr dia kene debik..kuat.. tapi dorg syg je cucu.. cuma cara dorg sy tak boleh terima.. sbb bg sy nakal budak jangan la sampai naik tangan.. sy dah ada 8 anak buah.. mak ayah sy jaga cucu jugak tp sy tgk dorg tak macamtu.. mungkin perbezaan cara didik anak.. sy tanak nanti anak sy pon kene macam tu.. anak sy 2 bulan.. sy tak suka setiap kali anak sy bangun mertua ambil masuk bilik dia.. tutup pintu.. kadang dia bukak pintu bilik nak tgk anak dah bangun ke belum.. sy kadang menyusu tertido dgn tekk terbukak.. yang buat sy paling marah haritu pak sedara sy dtg.. orgnya macam alim jugak la.. jd dia kata anak sy selalu nangis sebab berpisah dgn uri.. dia mntak air.. sy dekat dapur tgh buatkan air utk tetamu.. sy dtg depan tgk dia bg air dkt anak.. pakai jari dia dgn tak basuh tangan banyak kali dia bg anak minum.. siap suruh anak hisap jari dia.. lps dia balik sy ambil anak masuk bilik nangis2.. dah la tak bagitau sy.. bila sy ckp dkt suami.. dia diam.. dia kata nanti dia cakap dengan mak.. esoknya sy tanya mak cakap apa.. mak dia cakap takkan sikit pon tak boleh.. hmm. sy skrg tgh tunggu nak masuk kerja.. sy tak apply lgi..sy jadi pening nak tinggalkan anak dekat sapa.. hantar pengasuh sy risau.. bg mertua jaga macam tu pulak..

17 Balas

saya dulu pun dr awal kahwin sampai hujung2 nak bersalin baru dapat pindah, merasa suami wfh.saya housewife. awal2 kahwin mmg hari2 sebut kat suami jom keluar cari rumah kecik pun takpe, sampai mengandung mmg keluar bilik utk makan je. tu pun mcm hari2 jgk malam ajak suami makan kat luar. sbb malas nak jumpa family mentua, dorang baik tp kita tak selesa. cara intonasi cakap lain, sembang suka kuat2 , semua jd merimaskan.. dlm trimester ke3 tu kite asyik sebut, nanti baby takkan nak duduk dlm bilik ni je 24jam, mana ruang dia. tak selesa nti baby nangis siang malam parent dengar dorang kata apa. dlm bbrp minggu sebelum bersalin alhamdulillah cari² rumah sewa & pindah duduk sendiri dh. suami pun dh kena masuk ofis antara penyebab jgk blh duduk sendiri ni.. lagi aman duk berdua dengan anak dr duduk rumah mentua