Ad petua atau makanan yg naik hb

Sy hb low 10.3 masih sama sampai sekarang 17 week tetap sama jgak ad x apa2 boleh hb.. Dh cuba tp masih sama doktor pon bg peluang untuk naik Sy dh amal setiap hari Pati delima Jambu batu Kerang Hati ayam Bayam #SeriusTanya #bantujawab

18 Balas

Saya pun hb low jugak sis. Pregnancy kali ni hb paling rendah 10.0. Saya dah try macam2, makan bayam, daging merah, pati delima, buah, etc sambil elak ambil makanan atau minuman bercafein macam kopi, teh, minuman coklat & air gas, tapi semua kurang berkesan lah kat saya. Saya on maltofer 2x sehari dari kk. Tapi hb macam tu lah jugak.. Tak sampai 11. Finally saya perasan ada satu minuman saya consume, hb saya akan naik mendadak. Air rebusan barli + kurma merah. Selalunya saya campur dried longan dengan goji & gula batu sikit setakat nak rasa manis sikit. Hb sy dari 10 naik 11+. Tak pasti badan sis sesuai ke tak dengan minuman ni tapi mungkin sis boleh cuba. Manatau berkesan kan. Good luck!

saya 1st trim makan ubat obimin je hb ok maintain 11 lebih. buah time tu mkn jambu batu je tp xselalu. bila dah 2nd trim hb drop pling rendah 10.8 padahal time ni sy xminum dah kafein semua tu, coklat milo ada juga la minum jarang2.. pastu doc tukar ubat zincofer. next app 32w hb 11 balik. minum je lagi air coklat,milo tu. sy jarang mkn ubat dgn sunquick. selalu air 0 je. sy just elak kafein. dan amalkan buah jambu batu, epal.

Sy pun hb low.. paling rendah 8.5... Sy mkn zincofer 2x sehari. daging & kerang(frozen) stiap 2hari selang², hati ayam 1mggu 1x, sayur x kesah asalkan hijau. mknn atau minuman tambahan lain sy x ambik... biler hb dh okay sy xde lah strict lg dgn jadual tu.. bosan mkn bende yg sama. lauk tu semua Sy masak Dan bekukan (Alahan bau menumis) ade jgk Sy minx mak n makcikk masakan... smpai beranak hb helokk 12 🤗

Elakkan minuman berkafein, coffee, teh, and sstgh coklat. Dia ganggu penyerapan iron, so klu kita makan semua kat atas tu, campur minuman kafein sejam dua sebelum selepas, kira mcm tak jadi jg penyerapan iron. Klu sy tak salah la

4mo ago

Btl. Nurse pn ada pesan dkt sy ni. Elak cafein

try susu efferty yg mama punya. pagi time perut kosong minum tu. epal fuji sbiji tiap hari. buah lain pon ada tapi kerap mkn epal je. malam sblum tido mkn obimin kk bagi. bykkn minum air kosong. hb maintain 13. insyaallah

Daging merah, makanan paling tinggi zat besi. Dalam seminggu tu, pastikan ada makan daging. Lepas makan sumber zat masih, makan makanan tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

Klu mnum susu, jarakkn mnum susu & mkn vitamin. Klu ambil vitamin pagi, susu mnum mlm. Atau boleh try vitamin jenis lain, dlu sy try zincofer x jln, sy mkn yg 4 jenis tu maintain 12-13 smpai bersalin

4mo ago

4 jenis vitamin yg mkn satu2 tu. Dkt KK mmg ada, boleh minta tukar klu mau

Saya makan zinkofer , tkboleh makan pagi selalu mual nak muntah , makan malam masa nak tidur 1 biji , kalau hb terok makan 2 biji , tapi sejam 1 biji , dulu 11.1 skrg 12.7

Minum minyak kelapa dara..kat shopee ada...sy minum tu hb cantik..sampai 40weeks pon hb sy 12.5 sis... Jarakkan minum susu dgn ubat vitamin...